назад

Відбувся перший земельний цивільно-правовий форум північного регіону Одеської області: обговорювались земельні проблеми сільського населення

forum1 09 червня 2016 року у Подільську пройшов перший земельний цивільно-правовий форум північного регіону Одеської області. Мета заходу – підведення попередніх підсумків реалізації грантового проекту “Подолання селянської земельної цивільно-правової прірви”, що впроваджується спільно Котовським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та органами місцевого самоврядування півночі Одеської області.

Реалізація проекту “Подолання селянської земельної цивільно-правової прірви”  передбачає тісне партнерство та ефективну співпрацю органів місцевого самоврядування, державної влади, адвокатської спільноти та громадських активістів у вирішенні земельних проблем. Проект надає можливість ідентифікувати найбільш гострі земельні проблеми сільського населення та напрацювати рекомендації щодо їх подолання.

Виявлення основних проблем в сфері земельних правовідносин проводилося шляхом анонімного анкетування сільських жителів, більшість яких вказали на бюрократію та недосконалість законодавства. Усунення вищезазначеної проблеми респонденти вбачають в спрощенні процедури оформлення права власності на землю, оформлення документів через єдине вікно та зменшення вартості оформлення документів на право власності на землю.

Більшість проблем у сфері земельних правовідносин не потребують їх вирішення в судовому порядку, частіше достатньо надання громадянам правових консультацій та роз’яснень, які надаються працівниками Центру та адвокатами. За час діяльності ініціативи правова допомога з усього спектруземельних питань надана 165 жителям півночі Одещини, з них 20 – отримали адвоката за рахунок коштів держави для представництва їх інтересів у судах. Юридична допомога надається на базі Котовського Центру, як в стаціонарному режимі, так і дистанційно під час виїзних прийомів громадян, за допомогою скайп-зв’язку та роботи телефонної гарячої лінії.

Більшість громадян звертаються за правовою допомогою саме з питань розірвання договору оренди земельної ділянки, визнання його недійсним чи неукладеним, визначення/продовження строку оренди землі. Адвокат Віталій Колосович поділився з присутніми адвокатами та представниками органів місцевого самоврядування успішною практикою в сфері земельних спорів, надавши ґрунтовні роз’яснення та правову позицію Верховного Суду України з вказаних проблем.

forum2
















На завершення обговорювались виявлені проблеми в сфері земельних відносин в сільській місцевості. Побажання більшості присутніх учасників заходу висловив Олександр Карауш, заступник голови Котовської районної ради – законодавчо врегулювати питання оформлення документів на особисте селянське господарство через місцеві органи виконавчої влади. Також запропоновано запровадити практику вирішення спорів між орендодавцями та орендарями шляхом медіації – примирення учасників конфлікту в присутності посередника (медіатора).

Реалізація проекту “Подолання селянської земельної цивільно-правової прірви” проводиться за підтримки проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”, який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади та Міжнародного фонду “Відродження” у рамках грантової програми “Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад”.

Контакти Котовського місцевого центру з надання правової допомоги:

вул. Соборна, 194-а, м. Подільск

тел. гарячої лінії: (04862) 3-51-54