назад

Відбувся семінар з прав людини для представників юридичних служб органів державної влади та органів місцевого самоврядування

28236626 1534947289916711 461852067 n

21 лютого 2018 року представник Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги Олег Кононенко проінформував представників юридичних служб органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо прав людини та системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Лекція відбулася в Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій. Захід був організований начальником відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Марією Музикою.

DSC 0698-2

Одним із завдань семінару було удосконалення правової компетенції представників юридичних служб органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах реформування сучасного законодавства. В тому числі одним із питань, які цікавили слухачів були зміни в чинному законодавстві щодо спорів, що стосуються аліментних зобов’язань.

DSC 0716

Після прийняття  та набрання чинності 08 липня 2017 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», яким внесено зміни до Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, а також до Закону України «Про судовий збір» зросла кількість звернень громадян до фахівців юридичних служб області щодо стягнення аліментів. Адже важливою зміною до Сімейного кодексу України є збільшення  мінімального розміру аліментів,  на одну дитину розмір аліментів не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

28233090 1534947236583383 277270361 n

Для збільшення розміру аліментів тому із батьків або іншому законному представнику дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти необхідно звернутися із позовною заявою до суду.

Крім того учасникам семінару нагадали, що в Україні 2018 року оголошено «Роком реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”. Проект передбачає інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних “гарячих ліній”, організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів та здійснення комунікаційних заходів з метою реалізації зазначеного проекту.

DSC 0719

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).