назад
06.09.17

Відбувся тренінг для представників юридичних служб центральних органів виконавчої влади

image 2

5 вересня 2017 року в приміщенні Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Оксана Василяка, взяла участь у тренінгу для представників юридичних служб центральних органів виконавчої влади на тему: «Система безоплатної вторинної правової допомоги».

Під час заходу Оксана Василяка ознайомила всіх учасників із законодавством у сфері безоплатної правової допомоги, порядком її надання затриманим та залучення захисника у кримінальних провадженнях.

Також було ознайомлено присутніх із порядком звернення до місцевих центрів для представництва інтересів у цивільних та адміністративних справах.

За результатами заходу учасники залишили позитивні відгуки та відмітили актуальність отриманої інформації.

image 3image 4image 5

Нагадуємо про те, що відповідно до статті 17 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує участь захисника особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, особам, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, особам, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою, а також при здійсненні досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК) залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. 

Згідно з п.1 частини першої статті 49 КПК захисник за призначенням залучається, зокрема, у разі, якщо відповідно до вимог ст. 52 Кодексу участь захисника є обов’язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника – наприклад у провадженнях щодо неповнолітніх; щодо осіб, відносно яких розглядається питання про застосування примусових заходів медичного характеру; щодо осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад (німі, глухі, сліпі, тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права; щодо осіб, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження; щодо осіб, стосовно яких здійснюється спеціальне досудове розслідування або спеціальне досудове провадження.

Також Регіональний центр надає правову допомогу засудженим особам на підставі їх звернень.
За номером 0-800-213-103 до Регіонального центру можуть звернутися близькі родичі або члени сім`ї затриманого, якщо їм відома інформація про таке затримання.