назад

Відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги Львівщини

RC trening krymin1Сьогодні, 26 вересня 2017 року, у приміщенні Другого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся тренінг з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної вторинної правової допомоги.

Тренінг організований за підтримки проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння уряду Данії. Його учасниками стали: представники Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги Львівщини.

Тренерами заходу виступили працівники Регіонального та місцевого центрів з надання БВПД Тернопільської області, адвокати Віталій Сольський та Юрій Франків.

Зі вступним словом до присутніх звернувся директор Регіонального центру Ігор Микитин, який зазначив, що такий тренінг є надзвичайно корисним для фахівців системи безоплатної правової допомоги, адже «Центри прагнуть надати громадянам якнайширший спектр правових послуг, і ми кожного разу освоюємо нову ділянку роботи».

RC trening krymin3

Презентував тренінг Віталій Сольський. За його словами, програма тренінгу охоплює 28 питань, з якими найчастіше звертаються клієнти по цілій Україні, і вони є актуальними для бюро правової допомоги.

Під час тренінгу учасники розглядали питання, які стосуються подання заяви про злочин, зокрема, того, хто може подати заяву та що слід зазначити в такій заяві; правової допомоги у випадках домашнього насильства та складення цивільного позову у кримінальному процесі.

RC trening krymin4

Значна частина тренінгу була присвячена правам потерпілого, відмінностям між статусами заявника та потерпілого, в чому полягає право на їхній захист тощо.

Юрій Франків розповів про алгоритм дій заявника в разі неприйняття заяви слідчим.

У рамках тренінгу йшлося також про права та обов’язки свідків.

Спікери не оминули увагою механізми оскарження дій, бездіяльності, рішення слідчого, прокурора на досудовому розслідуванні.

Варто зазначити, що спеціально для таких тренінгів група експертів у складі адвокатів Віталія Каська та Юлії Лісової, а також очільниці управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, адвокатки Вікторії Мітько розробили «Довідник з кримінально-процесуальних питань для надавачів безоплатної первинної правової допомоги». Це видання підготовлене і видрукуване за сприяння проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні». Усі учасники тренінгу отримали довідник для використання у роботі.

Друга частина тренінгу була побудована у форматі виконання практичних вправ та інтерактивної гри, зокрема, на теми затримання у кримінальному провадженні; надання правової допомоги при жорстокому поводженні з затриманими; виконання вироку та доступу до медичної допомоги в місцях несвободи.

Довідково

Каскадні тренінги – навчальні заходи для надавачів безоплатної первинної і вторинної правової допомоги, що проводяться у всіх регіонах за визначеною тематикою. Основною метою проведення каскадних тренінгів є підвищення кваліфікації фахівців, залучених до надання безоплатної правової допомоги.