назад

Віддалена робота: як працівнику захистити свої права? Поради та роз’яснення – від юриста Регіонального центру в прямому ефірі Слобода FM

SuR 180724 01Уже ні для кого не дивина, що робоче місце людини може бути не лише в офісі, на підприємстві, а й безпосередньо вдома самого працівника. Віддалена робота стає все більш популярною і влаштовує як певних роботодавців, так і робітників. Проте останні далеко не завжди застраховані від порушення трудового законодавства, і є чимало громадян, яким доводиться відстоювати свої права після виконання роботи на дому. Тож, 24 липня в прямому ефірі «Слобода FM» юрист Регіонального центру Олексій Рибалка поінформував радіослухачів про правові аспекти віддаленої роботи.

Правник зазначив, що основним нормативно-правовим актом, який регулює відносини у сфері праці в Україні є Кодекс законів про працю України. Загалом, чинний кодекс не врегульовує окремо питання віддаленої роботи, з чого можна зробити висновок, що порядок роботи на дому не відрізняється від загального порядку. Єдина згадка про роботу вдома у кодексі звучить в аспекті права жінки або іншої особи, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною, за їх бажанням працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Проект кодексу законів про працю, який наразі не прийнято, покликаний більш детально врегулювати відносини у сфері віддаленої роботи. Зокрема, він передбачає саму можливість виконувати працівником роботу вдома, умови, за яких надомна робота є можливою, відшкодування роботодавцем витрат працівника, зокрема, за електроенергію, водопостачання. Крім того, під час надомної роботи можна керуватися Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», Конвенцією Міжнародної організації праці про надомну працю № 177, Положенням про умови праці надомників 1981 року, яке є чинним на даний момент.

Як віддаленому працівнику захиситися від недобросовісних роботодавців?

Віддалений працівник, на відміну від фрілансера, відрізняється від звичайного працівника в традиційному розумінні тільки робочим місцем. Якщо, наприклад, бухгалтер має робоче місце на підприємстві, в офісі, то бухгалтер, який є надомним працівником, працює вдома. При цьому обидва працівники є штатними, отримують зарплату, з якої вираховуються податки і сплачується єдиний соціальний внесок.

Перше, що треба зробити віддаленому працівникові – оформити письмовий трудовий договір. Як правило, при прийнятті на роботу видається наказ, у якому зазначено посаду працівника. Усі його права та обов’язки розписані в посадовій інструкції, правилах внутрішнього трудового розпорядку, інших внутрішніх документах. У випадку з віддаленим працівником необхідно наполягати на укладенні письмового трудового договору, у якому передбачити, зокрема, найменування роботодавця, ПІБ працівника, найменування посади, час початку роботи, розмір заробітної плти, місцезнаходження робочого місця (вдома у працівника або інше місце), а також інші умови співробітництва. Посадові обов’язки можна зазначити в договорі або прописати у посадовій інструкції, про що зазначити у трудовому договорі.

З метою уникнення конфліктів та непорозумінь важливо прописати порядок передачі завдань, сировини, порядок прийняття виконаної роботи.

Не зайвим буде домовитися про компенсацію та відшкодування витрат, наприклад, на послуги зв’язку, амортизаційні виплати за використання власного обладнання.

Крім того, рекомендуємо віддаленому працівнику ознайомитися із записом у трудовій книжці про прийняття на роботу і отримати копію наказу про прийняття на роботу.

Як діяти у випадку, якщо роботодавець відмовляється виплачувати зароблені кошти?

За дотриманням законодавства про працю  в Україні слідкують територіальні органи Державної служби України з питань праці. У випадку, якщо у вас з роботодавцем укладений трудовий договір, і ви не отримуєте заробітну плату, рекомендуємо звернутися з письмовою заявою до управління Держпраці і повідомити про порушення ваших трудових прав. До заяви бажано додати документи, що підтверджують ваш статус працівника. У випадку, якщо в результаті перевірки факт порушення прав працівника буде доведено, посадових осіб підприємства може бути притягнено до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної відповідальності.

Крім того, безпідставна невиплата заробітної плати є кримінальним правопорушенням, у випадку, якщо вона була невиплачена умисно. Відповідальність за дане діяння передбачене ст. 175 Кримінального кодексу України і може передбачати навіть позбавлення волі із забороною обіймати певні посади. У зв’язку з цим, для того, щоб було відкрите кримінальне провадження, необхідно звернутися з відповідною заявою до поліції або прокаратури, у якій слід описати всі обставини справи.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.