назад
25.04.18

Відібрано адвокатів для участі в проекті з медіації серед неповнолітніх

zastavkaВ Україні незабаром стартує пілотний проект, який стане підґрунтям для створення системи відновного правосуддя для неповнолітніх. Для впровадження проекту визначено Миколаївську, Харківську, Одеську та Львівську області, де вже відібрано по 20 адвокатів, які пройдуть відповідне навчання та набудуть навичок роботи медіатора. Про це розповіла заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук.

«В Україні, на жаль, немає закону, який би регламентував питання відновного правосуддя для неповнолітніх. Однак завдяки пілотному проекту ми розпочинаємо процес створення такої системи. Проект регламентуватиметься порядком взаємодії між всіма зацікавленими органами і зараз розробляється проект спільного наказу між Міністерством юстиції та Генпрокуратурою», – поінформувала Олена Сінчук.

За її словами, вже відбулись зустрічі з представниками прокуратури, де обговорили механізм передачі фабул справ неповнолітніх, які будуть використовуватись під час навчальних тренінгів для медіаторів. Після навчання адвокати, які братимуть участь у тренінгах, отримають сертифікати та будуть залучатись у якості медіаторів саме для роботи з цією категорією злочинців.

Після створення повноцінної системи ювенальної юстиції, послуги медіаторів будуть платними. Поки що ж Координаційний центр розробляє проект методики розрахунку оплати праці медіаторів за аналогією з методикою оплати праці послуг адвокатів.

Наразі готовий проект спільного наказу між Міністерством юстиції та ГПУ, який визначатиме порядок взаємодії між прокуратурою, регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги під час реалізації пілотного проекту. Цим документом встановлено порядок залучення медіаторів до справ, за якими проходять неповнолітні. На початкових етапах до роботи братимуться кримінальні справи виключно середньої тяжкості.

«Після того, як буде реалізовано пілотний проект, практика його застосування дозволить нам прийняти рішення і підготувати пропозиції внесення змін до законодавчих актів, в тому числі передбачити відповідні видатки у Держбюджеті. Це дасть можливість впровадити його на рівні держави», – зазначила заступниця директора.

Нагадаємо, 14 березня було підписано багатосторонній Меморандум щодо впровадження та поширення кращих практик правосуддя для дітей. Меморандум підписали Міністр юстиції України Павло Петренко, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс та керівник Відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Томас Вайт.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter