назад
12.06.17

Відкрите звернення щодо відмови Мін’юсту від виконання домовленостей у рамках урегулювання ситуації навколо конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги

18893168 1780486335301195 6235707692830117279 n11111У зв’язку з подіями кількох минулих днів стосовно можливого діалогу та врегулювання ситуації, що склалася внаслідок проведення Мін’юстом конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги, команда системи безоплатної правової допомоги змушена повідомити про, на даний момент, фактичну відмову Міністерства юстиції зафіксувати у спільній публічній заяві ключові позиції досягнутих сторонами домовленостей.

Як відомо, 6 червня 2017 року Міністр юстиції публічно заявив про прийняте рішення щодо зустрічі зі співробітниками Координаційного центру. Це сталося після того, як вранці того ж дня команда Координаційного центру розпочала безстрокову акцію протесту працівників Координаційного центру, зумовлену низкою подій, пов’язаних із конкурсом на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги, проведеного Міністерством юстиції у непрозорий спосіб, та ризиками, які це створює для подальшого майбутнього системи безоплатної правової допомоги в Україні. А також тим, що численні публічні заяви та звернення до Міністра юстиції з проханням відповідної реакції від команди усієї системи безоплатної правової допомоги та правозахисних громадських організацій були проігноровані.

7 червня команда системи безоплатної правової допомоги заявила про тиск, який було вчинено на територіальні відділення Координаційного центру з боку головних територіальних управлінь юстиції за вільне висловлення своєї критичної позиції щодо згаданого конкурсу, та його подальше посилення після початку акції протесту працівників Координаційного центру (переглянути факти тиску).

Навіть попри це команда Координаційного центру продемонструвала готовність до подальшого діалогу та віднайдення взаємопорозуміння з Міністерством юстиції. З цією метою представники Координаційного центру, регіонального у місті Києві та київських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийшли на зустріч із Міністром юстиції, що відбулася 8 червня 2017 року у Мін’юсті. У ході зустрічі були досягнути принципові домовленості щодо виходу із ситуації, що склалася, та припинення подальшого тиску на команду системи безоплатної правової допомоги, що критично важливо з огляду на необхідність забезпечення безперебійного надання такої допомоги українським громадянам .

Зокрема, було досягнуто домовленостей щодо скасування результатів конкурсу на посаду директора Координаційного центру та оголошення Мін’юстом нового конкурсу на цю посаду, який має бути проведений у відкритий та прозорий спосіб. Для цього Мін’юстом спільно із міжнародними партнерами та громадськістю повинна бути створена робоча група для напрацювання порядку та методології проведення такого конкурсу, критеріїв відбору кандидатів тощо. До складу конкурсної комісії на паритетних засадах так само повинні увійти представники Мін’юсту.

Сторони домовились, що після завершення такого конкурсу та призначення директора Координаційного центру, повинна бути створена робоча група з числа представників Мін’юсту, системи БПД, міжнародних партнерів та правозахисних громадських організацій для напрацювання концепції подальшої розбудови системи, у першу чергу задля забезпечення її незалежності від політичних впливів у майбутньому.

Міністр заявив про неприпустимість переслідуваня працівників системи БПД за висловлювання своєї критичної позиції у зв’язку із проведеним конкурсом на посаду директора Координаційного центру.

Міністр наголосив, що сторони повинні «згасити те, що було запалено», вжити заходів, спрямованих на приборкування емоцій, та закликати працівників системи БПД і територіальних відділень Мін’юсту утримуватися від емоційних висловлювань в бік один одного.

Міністр висловився щодо підтримки незалежності системи БПД, заявивши, що не має жодних намірів втручатися в її операційну діяльність. Також він заявив про підтримку ініціативи щодо підвищення оплати праці працівників системи БПД та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Сторони домовились про початок діалогу на основі порозуміння, взаємоповаги та партнерства.

Було досягнуто домовленості про складення тексту спільної заяви щодо віднайдення порозуміння в рамках відвертого та відкритого діалогу та оприлюднення такої заяви. Упродовж вечора 8 червня та дня 9 червня переговорна група у складі представників відомств працювала над текстом такої заяви.

На жаль, досягнуті домовленості не вдалося зафіксувати у спільній заяві через відмову Міністерства юстиції у фіксації принципових положень для подальшого майбутнього системи безоплатної правової допомоги та гарантій для працівників команди безоплатної правової допомоги, які висловили критичну позицію з приводу конкурсу, щодо унеможливлення по відношенню до них будь-яких репресій.

Публікуємо запропонований Координаційним центром текст спільної заяви (переглянути)

1. Мін’юст відмовився фіксувати тезу «Міністерство юстиції поважає позицію команди системи безоплатної правової допомоги та її партнерів щодо ситуації з конкурсом на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги».

На наше переконання, заява про порозуміння та початок конструктивного діалогу має базуватися на публічному визнанні взаємоповаги позицій кожної зі сторін. Відсутність паритетності у висловленні позиції поваги, на наш погляд, не може бути зрозумілою жодній із численних сторін, залучених до процесу урегулювання ситуації, що склалася.

2. Мін’юст відмовився фіксувати тезу «Сторони погодились, що ніхто не буде звільнений за висловлення своєї відкритої позиції щодо згаданої ситуації».

Ця теза повністю відповідає неодноразово озвученим публічно тезам Міністра юстиції (переглянути підтвердження). Відмова у її фіксації у цьому зв’язку викликає щонайменше подив та, на жаль, може спричинити втрату довіри до Міністра зі сторони команди системи безоплатної правової допомоги.

3. Мін’юст відмовився фіксувати тезу «Сторони беруть до уваги, що центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги є територіальними відділеннями Координаційного центру з надання правової допомоги».

На наше переконання, це повністю узгоджується і компліментує тезу про створення концепції, яка має посилити незалежність системи, озвучену сторонами. Попри те, що це уже закріплено у відповідних нормативно-правових документах, вчинений тиск на територіальні відділення Координаційного центру зі сторони територіальних органів Міністерства юстиції, який мав місце, ставить під сумнів як незалежність, так і подальший статус відділень Координаційного центру та, відповідно, незалежність усієї системи безоплатної правової допомоги.

4. Координаційний центр запропонував скорегувати запропоновану Мін’юстом фразу щодо розробки концепції розвитку системи «Дана концепція має посилити інституційну спроможність та незалежність системи» на «Дана концепція має посилити незалежність системи».

Вважаємо запропоновану нами тезу такою, що відображає реальний стан речей. Система безоплатної правової допомоги сьогодні є інституційно спроможною, що визнано у світі, а український досвід як приклад успішної розбудови інституту безоплатної правової допомоги неодноразово було представлено самим Міністром юстиції на міжнародних заходах високого рівня (зокрема, дивись тут). У ситуації, що виникла, під питанням стоїть саме незалежність системи. Незалежність системи БПД від зовнішніх впливів є ключовою рекомендацією Ради Європи за результатами оцінювання української системи БПД, проведеного у 2016 році.

Як бачимо, зазначені вище тези відповідають реальним домовленостям, озвученим під час зустрічі Міністра юстиції та представників Координаційного центру.

На наше переконання, усі домовленості, щодо яких є відповідний намір про виконання, мають бути відображені у публічній спільній заяві Мін’юсту та Координаційного центру. Інакше це підриває довіру до діалогу і не сприяє побудові бодай хиткого балансу інтересів.

Важливо зазначити також, що у розвиток домовленостей, досягнутих під час згаданої зустрічі з Міністром юстиції 8 червня, Координаційний центр доклав усіх зусиль щодо припинення можливої ескалації конфліктної ситуації та збереження подальшого конструктиву у взаємовідносинах між сторонами. Так, Координаційний центр звернувся до своїх територіальних відділень з проханням не здійснювати подальше поширення публічної підтримки їх критичної позиції щодо проведеного Мін’юстом конкурсу на посаду директора Координаційного центру. Більше того, ще до початку вказаної зустрічі на офіційному веб-сайті Координаційного центру було оприлюднено відкриту відозву про те, що саме діалог був і залишатиметься головним інструментом нашої роботи.

Наголошуємо, що Координаційний центр продемонстрував максимальну відкритість та здійснив усі необхідні кроки задля встановлення конструктивного діалогу між сторонами, віднайдення порозуміння та його закріплення у спільній заяві за результатами зустрічі із Міністром юстиції. Крім того, наголошуємо, що надання безоплатної правової допомоги українським громадянам здійснювалося увесь час та у повному обсязі, і всі територіальні відділення Координаційного центру в регіонах працювали у штатному режимі, про що Координаційний центр публічно неодноразово заявляв, і у чому Міністр юстиції мав змогу переконатися особисто під час робочого візиту до Хмельницької області 9 червня. Безперебійне надання послуг БПД і надалі залишається принциповою позицією команди системи БПД.

У той же час, з прикрістю констатуємо, що взаємного конструктиву зі сторони Міністерства юстиції продемонстровано не було. Наприклад, начальник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області під час прес-конференції 8 червня у Кропивницькому заявив, що «підготував офіційне звернення до керівників БПД, аби вони припинили саботаж та маніпуляції, а також продовжили надавати правові консультації громадянам, адже це є їх основним завданням». Відповідну статтю з назвою «На Кіровоградщині працівники регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги саботують роботу Міністерства юстиції» Ви можете переглянути тут.

Переглянути всі факти тиску зі сторони Міністерства юстиції на команду системи БПД можна тут.

Усі  факти, передумови та розвиток подій на сайті: http://protect-legalaid.info/

cropped Main page4sepia


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+          т Twitter