назад

Відкриття дистанційного пункту консультування на базі Турійського районного центру зайнятості

Консультування СкайпУ рамках меморандуму про взаємодію і співпрацю та з метою забезпечення реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу, забезпечення її доступності, 03 березня 2017 року відбулася зустріч заступника начальника Турійського бюро правової допомоги Богдана Гута з працівниками Турійського районного центру зайнятості, у ході якої було прийнято рішення про створення дистанційного пункту консультування на базі цієї установи.

07 березня 2017 року з метою отримання консультацій та роз’яснень з правових питань за допомогою Skype-зв’язку звернулося двоє громадян, яких цікавили питання спадкового та податкового права.

Так, громадянка В. звернулася з питанням стосовно оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину майна.

Відповідно до ст. 174.2 Податкового кодексу України об’єкти спадщини оподатковуються:
за нульовою ставкою:
а) вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;
б) вартість об’єктів нерухомості, об’єктів рухомого майна, готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість об’єктів нерухомості та об’єктів рухомого майна, що успадковуються дитиною-інвалідом;
в) грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992–1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем;
за ставкою 5 відсотків бази оподаткування:
вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення;
за ставкою 18 відсотків бази оподаткування:
для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Довідково:
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86 (пн–пт з 9:00 до 18:00).
Турійський районний центр зайнятості – смт Турійськ, вул. Луцька, 22, тел. (03363) 2-13-89.