назад

Посилення правових можливостей громад

Стрийський МЦ  навчання працівників СМЦ 4  12 березня 2017 року у м. Стрию для працівників місцевого центру, в тому числі й фахівців семи бюро правової допомоги, відбувся семінар на тему: «Посилення правових можливостей громад через ознайомлення із формами участі громадян у місцевому самоврядуванні».

Цей навчальний захід провели голова Дрогобицької організації Комітету виборців України, експерт з питань місцевого самоврядування, кандидат наук з державного управління Богдан Николаїшин та директор Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Николаїшин.  

Під час заходу висвітлювалися такі питання: нормативно-правове регулювання безпосередніх форм участі громадян у здійсненні місцевого самоврядування; особливості реалізації виборчих прав громадян, види місцевих виборів та порядок їх проведення, основні етапи та суб’єкти виборчого процесу; порядок ініціювання, підготовки та проведення загальних зборів громадян за місцем проживання, громадських слухань, місцевих ініціатив;  система та компетенція органів самоорганізації населення; повноваження громадських рад та порядок проведення консультацій з громадськістю; порядок подання та особливості розгляду звернень громадян, зокрема, електронних петицій; електронні сервіси у діяльності органів місцевого самоврядування. При цьому тренери звернули увагу на відсутність з 2012 року правового регулювання інституту місцевих референдумів в Україні у зв’язку з прийняттям Закону України «Про всеукраїнський рефрендум» та одночасною втратою чинності Закону «Про всеукраїнські та місцеві рефренедуми». Саме проведення місцевих референдумів було би бажаним та доцільним при вирішенні основних питань місцевого значення на сучасному етапі становлення місцевого самоврядування в Україні, зокрема, при прийнятті рішень щодо добровільного обєднання територіальних громад.

Під час практичних вправ учасники семінару напрацювали проект рішення місцевої ради, поданий як заразок місцевої ініціативи, та апробували процедуру внесення місцевої ініціативи на розгляд місцевої ради, користуючись Положенням про місцеві ініціативи, затвердженого Дрогобицькою міською радою.

Крім цього, учасники семінару проаналізували переваги для громадян, а також для органів місцевого самоврядування від проведення громадських слухань та продемонстрували фрагменти проведення громадських слухань на рівні умовної територіальної громади.

Як зазначив Богдан Николаїшин підсумовуючи хід семінару, тепер команда юристів-практиків Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги зможе на належному фаховому рівні допомагати територіальним громадам, надаючи їм правові знання, інформацію та супровід під час застосування громадянами основних форм безпосередньої демократії. Адже, активізуючи громадян до участі у процесах місцевого самоврядування, посилюватиметься спроможність, у першу чергу правова, самих територіальних громад.

 

Нагадуємо, за детальною інформацією з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги звертайтесь до Стрийського місцевого центру з надання БВПД,  за адресою:

м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1А, конт. тел. (099)774 3415, (067)167 7144.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Адреса: вул. Валова, 31, 4 поверх, м. Львів, 79008 Україна.
Тел/Факс: (032)236-74-95.
Електронна адреса: office.lviv@legalaid.gov.ua“>office.lviv@legalaid.gov.ua