назад

Відкриття дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та виїзні консультації

20170313 123910

Насиченим був минулий тиждень для керівника Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області Павла Наливайка та начальника Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Андрія Данова. Згідно плану спільних заходів в рамках Меморандуму про співпрацю між вищезазначеними установами було проведено виїзні консультативні прийоми та відкриття дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.

20170313 12211513 березня у Молочанській міській бібліотеці (м. Молочанськ, вул. Щаслива, 11) відбулося відкриття дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги. Це стало можливим завдяки співпраці Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

       Відтепер кожний мешканець Молочанську, а населення цього містечка складає більше ніж 6600 осіб, може звернутися до бібліотеки та через програму «Бібліоміст» (за допомогою Skype – зв’язку) отримати кваліфіковану правову допомогу від фахівців Мелітопольського місцевого центру з надання БВПД та співробітників Токмацького бюро правової допомоги . На відкритті були присутні, окрім очільників обласних установ, в.о. директора Мелітопольського місцевого з надання БВПД Александр Булгаков, начальник відділу підтримки та розвитку інфраструктури Иван Почелов, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Олег Іваницький, заступник начальника Токмацького бюро правової допомоги Марина Златєва, Молочанський міський голова Володимир Вольвач, його заступник Денис Ковальов та депутати міської ради Надія Кривобока, Ольга Доценко та Олена Остролуцька, керівноцтво та працівники бібліотеки та місцеві жителі.20170313 130216

       Цього ж дня у Токмацькому бюро правової допомоги пройшов спільний прийом Павла Наливайка та Андрія Данова. У м. Токмак мешкає більше 30 тисяч осіб. Наразі у Токмацькому районі проживають 196 учасників АТО та 286 внутрішньо переміщених осіб. З дня відкриття бюро (1 вересня 2016 року) за безоплатною первинною правовою допомогою до Токмацького бюро звернулося близько 500 осіб, вторинна безоплатна правова допомога була надана 25 особам.

      20170313 145149 Найактуальнішими питаннями для мешканців зазначеної місцини є виплати демобілізованим учасникам АТО (терміни), дія наторіальної довіреності виданої на окупованої території, нарахування за комунальнi послуги, якщо в житловому приміщені не хто не проживає, зняття арешту з розрахункового рахунку, розмір та нарахування виплат малозабезпеченим, умови отримання свідоцтва про народження, збільшення аліментів, підстави на отримання спадщини за законом, отримання земельного паю не отриманного при розпаюванні, судовий збір при розірванні шлюбу, виклик нотаріуса за місцем перебування, розірвання договору військовослужбовця за контрактом, оформлення субсидії, отримання технічної документації на будівлю, отримання допомоги на поховання, встановлення факту смерті на окупованій території.

       Під час прийому у бюро звернулося за правовими консультаціями та роз’ясненням законодавства місцеві жителі. Здебільшого їх питання стосувалися земельного, житлового, трудового та сімейного права.

       Неочікуваним був візит депутата Токмацької міської ради Вікторії Бобрінок. Під час жвавої бесіди були обговорені питання подальшої співпраці установи безоплатної праової допомоги з депутатським корпусом задля забезпечення мешканців міста Токмак якісними правовими послугами.

     20170313 155534  14 березня Павло Наливайко та Андрій Данов відвідали Василівське бюро правової допомоги. Керівник самостійного відділу Мелітопольського центру з надання БВПД Валентин Лопухов розповів, що з дня відкриття бюро (1 вересня 2016 року) за безоплатною первинною правовою допомогою звернулося близько 600 осіб. Головні питання, що турбують мешканців Василівського району стосуються здебільшого земельного, житлового, трудового та сімейного права.

       Також очільники обласних структур обговорили питання щодо відкриття дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомогу у Степногірську чи Дніпрорудному.

       Фахівці бюро показали та розповіли гостям про свою роботу в напрямку правовпросвітництва та поширення інформації про діяльність бюро правової допомоги та Мелітопольського місцевого центру з надання БВПД. Microsoft PowerPoint

       Cлідуючого дня у Чкаловській сільській раді (с. Чкалове, вул. Чкалова, 27) відбулося відкриття наступного дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги для мешканців новоствореної Чкалівської територіальної громади. Це також стало можливим завдяки співпраці Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

       Починаючи з 15 березня кожен мешканець села Чкалове та прилеглих сіл (населення більше ніж 5500 осіб) зможе звернутися до бібліотеки та через програму «Бібліоміст» (за допомогою Skype – зв’язку) отримати кваліфіковану правову допомогу від фахівців Веселівського бюро правової допомоги або Мелітопольського місцевого центру з надання БВПД.

       У відкритті прийняли участь очільники обласних установ, представники Мелітопольського місцевого центру, заступник начальника Веселівського бюро правової допомоги Олексій Редкозубов, голова Чкаловської сільської ради Станіслав Калиновський, секретар сільради Ірина Бабич, директор Чкаловської загальноосвітньої школи I-III ступенів Лариса Романенко, депутати Чкаловської сільської ради Ольга Кривко, Олексій Галюта та місцеві жителі.

       Сільський голова у вітальній промові зазначив, що відкриття дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги – це справжнє свято, як для мешканців села Чкалове так і для мешканців прилеглих сіл.

       – Адже раніше селянам доводилося їхати за 20 кілометрів до районного центру, витрачаючи кошти та час, аби отримати відповідь на своє правове питання. А починаючи з сьогоднішнього дня – усі питання будуть вирішуватися швидко, якісно і, що є не менш важливим для сільського жителя, безоплатно! – додав Станіслав Васильович.

       Після відкриття пункту доступу у Чкаловській сільській раді почався особистий прийом громадян. У селян була можливість обрати у кого проконсультуватися: представник бюро правової допомоги чи керівник місцевого центру з надання БВПД. Були охочі перевірити в дії консультацію за допомогою Skype – зв’язку. Здебільшого питання стосувалися земельного, житлового, спадкового, трудового та сімейного права. Керівникам обласних структур довелося консультувати голову новоствореної громади та одного з найактивніших депутатів Чкаловської сільської ради у коридорі сільської ради, адже інші приміщення були зайняті селянами та правниками. Питання що обговорювами керівники стосувалося розроблення програми щодо надання якісних правових послуг членам Чкаловської територіальної громади.

      20170315 130726 Наступним місцем де керівниками було проведено особистий прийом місцевих жителів стало Веселівське бюро правової допомоги. У Веселівському районі мешкає майже 24 тисячі осіб, з них у смт Веселе – близько 10. З дня відкриття бюро за правовою допомогою звернулося майже півтисячі осіб, з них 22 особам знадобилася безоплатна вторинна правова допомога. Найактуальнішими питаннями для мешканців зазначеного регіону є розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку, розірвання шлюбу, стягнення аліментів, отримання спадщини.

       Питання виконання судових рішень також часто лунає у стінах бюро, адже установа системи БПД знаходиться в одному приміщенні з Державної виконавчої служби ГТУЮ в Запорізької області по Веселівському району. Ось і сьогодні, поки Андрій Данов відповідав на одні питання веселівців у приміщені бюро, відповідь на інше питання Павло Наливайко разом з місцевим жителем та заступником начальника Олексієм Редкозубовим шукали в Державній виконавчій службі. Очільниця Веселівського ДВСу Наталя Розка радо допомогла селянину розібратися у виконавчих листах, нерозуміння яких і змусило чоловіка звернутися за правовими консультаціями до бюро правової допомоги. Отримавши якісне роз’яснення законодавства та заспокаївшися, він попрямував додому чекати, коли рішення суду набере законної сили. Як зазначила Наталя Валентинівна, обидві районні установи, ДВС та бюро, плідно співпрацюють: проводять спільні консультації, виїзні прийоми у районі, перенапрявляють один до одного клієнтів, адже дуже часто особа звернувшися до бюро, потребує не лише правової допомогa, а й роз’яснення фахівців виконавчої служби, і навпаки.20170315 131447

       Ця новина, про дружні відносини, підтримку та співпрацю, стала приємним бонусом до усієї успішної роботи щодо організації особистих виїзних прийомів та відкриття дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, які провело на цьому тижні керівництво обласних установ.



Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися до:

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99, тел.:(096) 523-98-55, melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua 

Веселівське бюро правової допомоги – смт Веселе, вул. Центральна, 202, veselivske@legalaid.zp.ua, тел.: (06136) 2-12-28.

Токмацьке бюро правової допомоги – м. Токмак, вул. Революційна, 55, tokmatske@legalaid.zp.ua, тел.: (06178) 4-42-73.     

Василівське бюро правової допомоги – м. Василівка, вул. Театральна, 14, vasylivske@legalaid.zp.ua, тел.: (06175) 7-67-30.