назад
06.04.17

Віднайдемо шляхи поінформувати про право на безоплатну правову допомогу навіть тих, хто не чує

30032017utog

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу мають інваліди, які отримують пенсію, або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Такими є переважна більшість осіб в Полтавській обласній організації українського товариства глухих, з якою ще на початку 2016 року Першим полтавським МЦ з надання БВПД підписано Меморандум про співпрацю.

Тож в рамках Меморандуму про співпрацю 30 березня 2017 року фахівці Першого полтавського МЦ з надання БВПД провели для членів Полтавської обласної організації УТОГ семінар на тему: «Механізм доступу осіб з вадами слуху до безоплатної правової допомоги».

В ході семінару фахівець Першого полтавського МЦ Тетяна Ражик за допомогою перекладача жестової мови глухих, атестованого Українським товариством глухих Світлани Баклицької повідомила присутнім про їх право на безоплатну як первинну, так і вторинну правову допомогу, про життєві випадки, де допомога юриста або адвоката є просто незамінною.

Окрім того, Тетяна Ражик розповіла про практику позитивно завершених цивільних та адміністративних справ адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги та Першим полтавським МЦ з надання БВПД.

Також увагу присутніх було зосереджено на тому, що у разі необхідності звернутись за правовою допомогою, особа з вадами слуху має звернутись до перекладача, який в свою чергу допоможе у спілкуванні з працівником місцевого центру.

По завершенню семінару, у багатьох присутніх виникло чимало запитань, тому на базі Полтавської обласної організації УТОГ було забезпечено роботу мобільного консультаційного пункту, де всі бажаючі отримали компетентні відповіді на свої запитання.

Нагадуємо, що жителі Полтави можуть отримати  безоплатну правову допомогу звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.

Додатково повідомляємо, що для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.