назад

Про особливості оформлення спадщини дізналися жителі області під час роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги

Centr zayniatosti Zinkiv 05.04.2017

05 квітня 2017 року на базі Зіньківського районного центру зайнятості працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, в роботі якого взяла участь головний спеціаліст Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька.

Громадяни зверталися до фахівця бюро з такими питаннями як: умови та порядок прийняття спадщини, порядок ведення трудових книжок на підприємствах, умови отримання другої вищої освіти за державний кошт та ін.

На виконання Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню Базилівщинської сільської ради на 2017 – 2021 роки, 05 квітня 2017 рокуна базі Базилівщинської сільської ради працював відповідний дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, в якому взяв участь заступник начальника Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко.05.04.2017 viyiznij mash

Актуальним для мешканців села було питання отримання свідоцтва про право на спадщину.

Під час надання консультацій з питань спадкування фахівці бюро зазначили, що відповідно до ст. 1268 Цивільного кодексу України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини, тобто протягом 6-ти місяців (ст. 1269 ЦК України).

В своїх роз’ясненнях фахівці системи БВПД області зазначили, що спадкоємець на основі ст. 66 Закону України «Про нотаріат», має право отримати свідоцтво про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцеві, який прийняв спадщину. Загальний термін на прийняття спадщини встановлений відповідно до вимог ст. 1270 Цивільного кодексу України у 6 місяців і розпочинається з дня відкриття спадщини. Після закінчення цього терміну у спадкоємця виникає право на отримання свідоцтва про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно згідно з ст. 1298 Цивільного кодексу України видається після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які своєчасно прийняли спадщину (подача заяви про прийняття спадщини чи спільне сумісне проживання на момент смерті спадкодавця), жодними строками не обмежується, і звертатися за одержанням свідоцтва про право на спадщину можна будь-коли після закінчення шестимісячного строку.

Для отримання свідоцтва про право на спадщину, на основі ч. 2 ст. 1269 ЦК України і п. п. 207, 208 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», спадкоємець зобов’язаний особисто подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини, або відправити його поштою, попередньо засвідчивши справжність підпису на заяві в нотаріальному порядку.

Необхідно мати на увазі, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 Цивільного кодексу України, він не заявив про відмову від неї.

Нотаріус видає свідоцтво про право на спадщину лише за місцем відкриття спадщини, на основі ст. 66 Закону України «Про нотаріат» і відповідно до вимог ст. 1221 ЦК України. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Крім того, фахівці бюро роз’яснили, які послуги можна отримати в бюро правової допомоги та зазначили перелік документів, які необхідно подати при зверненні про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74.

Додатково інформуємо, що кожен хто потребує правової допомоги має можливість скористатися нашими послугами, а також отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України безпосередньо на прийомі уМашівському бюро правової допомогиза адресою: сел. Машівка, вул. Незалежності, 111, тел. (05364) 9-14-11, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).