назад
12.06.19

Відновне правосуддя: благоустрій парку як частина ресоціалізації

boyВідновне правосуддя в дії. Неповнолітні, які є підозрюваними у вчиненні злочину, після проходження програми ресоціалізації повертаються до нормального життя в суспільстві. Вже завершилось виконання 21 медіаційної угоди про застосування програми відновлення.

«Успішне проходження програми відновлення є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності та закриття провадження. Дитина не отримує судимість. Пройшовши процес ресоціалізації, вона отримує «щеплення» від неправомірної поведінки у майбутньому та знаходить себе у соціумі», – говорить директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Кожен неповнолітній правопорушник проходить індивідуальну програму ресоціалізації. Заходи визначаються з урахуванням його особистості.

Ця історія трапилась в одному з міст на сході України. Підлітки гуляли по парку, і хлопець вирішив похизуватися перед дівчиною. Нічого кращого не придумав, ніж пошкодити кріплення та витягти із землі паркове обладнання, стилізоване під «грибки». А потім винести свою «здобич» з території парку.

Мовою закону його дії кваліфіковані як «кримінальне правопорушення-злочин, передбачений ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене за попередньою змовою групою осіб». Максимальне покарання за це – обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Долю неповнолітнього змінила участь у програмі відновлення. Отримавши від прокуратури необхідні документи, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях видав відповідне доручення адвокату-медіатору, який співпрацює із системою БПД та успішно пройшов навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі».

З неповнолітнім поспілкувався психолог. Після зустрічей неповнолітнього із потерпілим за участі адвоката-медіатора була підписана угода про участь у програмі відновлення та погоджені заходи ресоціалізації. Серед них – допомога у благоустрою парку, з якого і були вкрадені «грибки». Неповнолітній займався з психологом, проводив час з дітьми, які потребують допомоги, займався у спортивному клубі та ін.

Після проходження програми з ресоціалізації хлопець змінився. Висновок фахівців – він став менш імпульсивним, почав краще контролювати свої дії, навчився будувати взаємини з оточуючими, почав ухвалювати відповідальні рішення.

І головне – в результаті мінімізований ризик того, що неповнолітній знову припуститься помилки у житті, переступивши межу закону.

Довідково. Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube