назад

Відновне правосуддя на Прикарпатті: результати реалізації та перспективи

З метою забезпечення реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» в Івано-Франківській області 3 червня у приміщенні Університету Короля Данила відбувся круглий стіл з участю фахівців системи безоплатної правової допомоги та стейкхолдерів Програми.

Організаторами заходу виступили Регіональний центр з надання БВПД в Івано-Франківській області, Івано-Франківська обласна прокуратура за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

 

На регіональній зустрічі у форматі «круглого столу» щодо реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» в Івано-Франківській області обговорили результати та проблемні питання, що виникають в ході реалізації Програми, покращення комунікації та взаємодії між ключовими учасниками, взаємодію учасників Програми щодо визначення узгоджених заходів ресоціалізації неповнолітніх.

 

Саме про новий підхід до здійснення правосуддя щодо підлітків – на цю тему говорили правозахисники в Івано-Франківську. Мова йшла про відновне правосуддя для підозрюваних неповнолітніх. Відповідний пілотний проект в Україні реалізовують з 2019 року за кошти державного бюджету та за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. З даними соцопитування кожен п’ятий підліток знає про цю програму і куди звертатися в разі потреби.

«Ми працюємо не для того, щоб тільки звільнити від кримінальної відповідальності підлітка, наше завдання є більш ширше, це і  відновлення взагалі як для потерпілого, так і для неповнолітнього, а також і ресоціалізаця для підлітків, щоб вони зрозуміли, що вони скоїли та чому це не потрібно скоювати в майбутньому», – наголосив в.о. директора Координаційного центра з надання правової допомоги  Олександр Баранов.

 

Якщо традиційно каральне правосуддя – це покарання винуватого або виправдання невинуватого, то відновне правосуддя спрямоване на відновлення порушених соціальних зв’язків шляхом усунення шкоди, нанесеної потерпілій особі та  примирення на цій підставі потерпілої особи та неповнолітнього.

У рамках відновного правосуддя повніше, ніж у рамках карального правосуддя, задовольняються особисті та суспільні інтереси, зокрема:

– інтереси потерпілої особи, оскільки усувається завдана їй шкода;

– інтереси неповнолітнього, оскільки до нього застосовується не покарання, а альтернативні заходи впливу;

– інтереси громади та суспільства в цілому, оскільки конфлікт вичерпується мирно й відновлюється стан соціальних зв’язків, який існував до вчинення правопорушення.

Світова статистика свідчить, що діти, які проходять через відновне правосуддя повторних злочинів скоюють менше.

 

«Важливо виведення з кримінального процесу на ранній стадії саме дітей, застосовуючи відновні підходи. В чому полягає відновлення: тут має бути і відшкодовування завдана шкода потерпілій стороні,  потерпіла сторона має погодитись на участь в такому проекті, мають проводитись певні заходи як зі сторони психологів соціальних служб для того, щоб  дитина, яка оступилась не могла наступного разу стати на цей шлях», – сказав директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

З грудня 2013 року центри з надання БВПД проводять на Прикарпатті право просвітницькі заходи, в тому числі у школах, щоб діти знали куди звертатись за захистом своїх прав, а також інформують батьків. Також на випередження працюють ювенальні прокурори та поліція. З початку дії Програми відновного правосуддя для неповнолітніх злочинність в області знижується. За 5 місяців 31 кримінальна справа порушена проти підлітків у порівнянні з минулими  роками –  це менше, найбільше злочинів за крадіжки та булінг.

 

Результатом Програми відновлення є створення відчуття завершеності конфлікту, відновлення справедливості у конкретних випадках і стосунків. Програма відновлення сприяє:

  • створенню можливостей для отримання сторонами відповідей на важливі для них питання, обміну інформацією, яка дозволяє спростувати упередження й стереотипи і досягти взаєморозуміння.
  • звільненню від емоційної напруги, яку переживає потерпіла особа, що сприяє зціленню через визнання неповнолітнім вчиненої ним несправедливості та усунення шкоди, нанесеної правопорушенням.
  • створенню умов для прийняття неповнолітнім відповідальності за свої дії, щирого каяття, усунення нанесеної шкоди і повернення неповнолітнього до суспільства.

Проект націлений на  виведення підлітків з юридичної площини у психологічну, щоб мінімізувати ризик повторних помилок.

 

На зустрічі обговорювались такі проблемні питання:

  • незацікавленість сторін КП приймати участь у проєкті;
  • відсутність встановленого вичерпного переліку державних органів та установ — з чітким розподілом між ними компетенції та визначення форматів, за якими вони співпрацюють між собою, з поліцією, прокуратурою та судом;
  • обмежена кількість психологів, зокрема у сільській місцевості;
  • відсутність затверджених на рівні держави корекційних програм, спрямованих на виправлення неповнолітнього, його психологічну та соціальну підтримку, сприяння реінтеграції до суспільства;
  • обмежений ресурсний потенціал для організації проходження програми ресоціалізації неповнолітніх в громадах.

Учасники заходу, а це адвокат, секретар Ради адвокатів Івано-Франківської області Ігор Тинів, начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Івано-Франківської обласної прокуратури Наталія Фільварок, адвокат-посередник, керівник Громадської організації «Галицька правозахисна група» Михайло Лотоцький, методист відділу методичного забезпечення обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Прибуш, фахівець відділу позашкільної освіти та роботи з інтернетними закладами департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА Павло Пушик, провідний спеціаліст служби у справах  дітей ОДА Ольга Середюк, керівник громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимир Шегда,  начальник філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області, адвокат  Оксана Устимчук, керівники та прокурори окружних прокуратур, адвокатів-посередників, медіатори, представники Університету Короля Данила обмінялись думками щодо практичного застосування медіаційних програм з метою ресоціалізації неповнолітніх та повернення їх до життя без правопорушень.