назад

Відновне правосуддя: обмін досвідом та кращими практиками Полтавщини, Харківщини, Луганщини та Закарпаття

Попри повномасштабну війну на теренах України, дитяча злочинність не зникла. Найпоширенішим видом протиправних дій залишаються крадіжки. З перших днів війни система безоплатної правової допомоги не припиняла і не припиняє свою роботу. Фахівці Регіональних, місцевих центрів, бюро правової допомоги  регіонів продовжують працювати на правовому фронті та забезпечувати громадян якісною правової допомогою.  Юристи також проводять правопросвітницькі заходи задля підвищення правової обізнаності громадян про законодавчі новації, основні права, способи їх реалізації та захисту, продовжують реалізовувати ініціативи, які реалізуються на базі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Одна з них — це пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», який реалізується у співпраці з органами прокуратури, посередниками, психологами та суб’єктами, що проводять ресоціалізацію дитини.

По всій Україні цьогоріч є лише 9 випадків застосування Програми. Це зумовлене значною мірою тим, що нині складно встановити кримінальне провадження, у якому підозрюється неповнолітній та яке за формальними ознаками підпадає під дію Програми відновлення, адже вчинення злочину в умовах воєнного стану є обставиною, яка обтяжує покарання або впливає на кваліфікацію злочину, а однією з умов участі у Програмі є вчинення неповнолітнім проступку або нетяжкого злочину».

Сьогодні,  представники системи безоплатної правової допомоги Полтавщини, Харківщини та Закарпаття провели онлайн –дискусію на тему: «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Особливості реалізації  Проєкту в умовах воєнного стану». Захід мав на меті обговорити практичні аспекти реалізації Проєкту в регіоніах, обмінятися кращими практиками захисту прав  неповнолітніх, обговорити     особливості  взаємодії співпраці  всіх   учасників та виробити єдині та найбільш ефективні   механізми співпраці задля надання  якісної правової допомоги  неповнолітнім правопорушникам.

Про реалізацію  пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» на території Харківської та Луганської областей  розповів  заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Вадим Махніцький.

«Попри те, що  Харківщина  та Луганщина є регіонами,  де ведуться безпосередні бойові дії, фахівці системи безоплатної правової допомоги у співпраці з партнерами продовжують вести роботу задля   захисту прав громадян у регіоні, у тому числі і неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Ключовим елементом у цій роботі, в умовах сьогодення,  є інформаційно- роз’яснювальна робота  з учнівською та студентською молоддю та комунікація з  учасниками  Проєкту, яка наразі здійснюється у переважній більшості в онлайн-форматі.»  – зазначив Вадим Махніцький.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко поділилася досвідом реалізації пілотного проєкту на Закарпатті.

«У 2020-му році в області було 5 справ з відновного правосуддя, у 2021 – 11, у 2022 – 5. Усього 21 справа, 15 успішно завершені. У 2023 році жодного кейсу не було. Окрім того, в області нині є лише один сертифікований медіатор, який пройшов необхідне навчання. До внесення змін до «Закону про медіацію» адвокатів-посередників на Закарпатті було троє. Проблемним залишається і питання оплати роботи медіатора, а також залучення психологів та застосування ресоціалізаційних програм.» – повідомила Лариса Фучко.

Як реалізується пілотний проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення на Полтавщині поінформував заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

«Протягом 2022 року учасниками Програми на Полтавщині стали 7 неповнолітніх. З моменту реалізації Програми  10 неповнолітніх.  У 2023 році   1 неповнолітній став учасником Проєкту.  Вважаємо, що  такі не досить високі показники учасників Програми є прикладом злагодженої роботи всіх учасників Проєкту, яка орієнтована на попередження протиправної поведінки та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед неповнолітніх.  Під час  проведення правового інформування ми орієнтуємося на те, щоб формувати у неповнолітніх  правильного розуміння наслідків вчинення суспільно небезпечних діянь  та не допустити формування у дитини хибної думки про те, що її участь у Програмі буде автоматично дорівнювати можливості звільнитися від кримінальної відповідальності. Адже головним є запобігання вчинення дітьми повторних правопорушень, формування в них відчуття відповідальності та системи якостей, які будуть відповідати загальноприйнятим у суспільстві нормам поведінки та цінностям.» – повідомив Ігор Клименко.

Під час зібрання  правники  з регіонів обговорили питання, що виникають при виконанні доручень по медіації та Порядок взаємодії Регіональних центрів  та уповноважених органів з питань пробації, проаналізували кейси щодо проведених медіації, особливості реалізації пілотного проєкту у період воєнного стану.

Заходи подібного формату  є не лише елементом взаємодії  фахівців системи БПД регіонів, майданчиком  для  дискусій та обміну досвідом, а й рушійною силою для подальшого розвитку в Україні відновних підходів для запобігання повторенню кримінальних правопорушень, зміни погляду суспільства на сучасне кримінальне судочинство.