назад
03.07.19

Відновне правосуддя примирює правопорушника та потерпілого

elderly woman 2У відновному правосудді важлива участь усіх сторін, яких зачепило правопорушення. Медіація – процедура примирення правопорушника та потерпілого – дає їм можливість зрозуміти один одного, осмислити що відбулося, проаналізувати причини та наслідки неправомірних дій. Після медіації потерпілий та правопорушник не залишаються «ворогами на все життя». А інколи навіть налагоджують дружні стосунки.

Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується чотири місяці на базі системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. На кінець червня укладено 34 медіаційні угоди щодо участі у цій програмі. Є вже 31 успішний кейс. 

Ця історія сталася на Донеччині. Хлопець з багатодітної родини, яка мешкає у сільській місцевості, разом з компанією дорослих чоловіків поцупив металевий брухт з подвір’я сусідки. Здали його до пункту прийому металу. На отримані гроші хлопець планував відремонтувати свій моторолер, який необхідний для щоденного використання у господарстві. Родина проживає без батька, тому на хлопця покладені усі чоловічі обов’язки.

Якби не програма відновлення для неповнолітніх, ця «пригода» могла б закінчитися для нього сумно. Це – крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України). Карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях отримав заяву від прокуратури про участь у програмі відновлення для неповнолітніх. Медіатором (посередником) у справі виступив адвокат, який співпрацює із системою БПД та успішно пройшов навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі». Під час медіації неповнолітній повністю визнав свою провину, щиро розкаявся, вибачився перед потерпілою.

Потерпіла, жінка поважного віку, зрозуміла складну життєву ситуацію, в якій опинився хлопець. Навіть почала перейматися його долею – як допомогти влаштуватися на роботу, як уберегти від негативного впливу дорослої компанії. У рамках заходів з ресоціалізації, хлопець двічі на тиждень допомагав потерпілій поратись по господарству. Жінка вела з хлопцем розмови «по душам», ділилась своїм життєвим досвідом. Завдяки такому спілкуванню була встановлена довіра між ними.

Цей приклад доводить, що медіація допомагає налагодженню зв’язків між людьми, на які вплинуло правопорушення. Неповнолітній повертається до нормального життя. Потерпілий відновлюється емоційно, позбувається cтраху повторення події.

Довідково. Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube