назад
03.07.19

«Новина» про 100 млн грн боргів перед адвокатами – фейк

photo 2019 07 02 17 46 53Поширена деякими ЗМІ інформація про нібито існуючу заборгованість перед адвокатами за надання безоплатної правової допомоги у сумі «майже 100 млн грн» не відповідає дійсності. З початку цього року, станом на 1 липня послуги адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, оплачені на суму 145,6 млн грн.

Кредиторська заборгованість, зареєстрована в органах Державної казначейської служби України, становить 2,9 млн грн. Зараз більшість центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги розрахувалися з адвокатами за послуги, надані у травні, та виплачують кошти за червень. Очікується, що до кінця липня буде погашена вся заборгованість.

«Особливістю фінансування з державного бюджету є нерівномірність помісячного надходження коштів. Низький рівень фінансування у першому півріччі неминуче призводить до виникнення заборгованості перед адвокатами. Наприкінці травня цього року за підтримки Міністерства юстиції був скоригований план асигнувань та перерозподілені кошти в розмірі 59,4 млн грн. Це дало змогу до кінця червня розрахуватися за зобов’язаннями, що виникли з початку року й перейти до оплати актів поточного місяця», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Заборгованість, яка залишається на цей час переважно у великих містах, таких як Київ та Дніпро, – пов’язана з великими обсягами актів надання БВПД та технічно обмеженими можливостями Державною казначейською службою України щодо опрацювання цих актів.

Фінансування системи безоплатної правової допомоги здійснюється із загального фонду Державного бюджету України. Зокрема, кошти на оплату послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, виділяються за окремою бюджетною програмою КПКВК 3603030 «Оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Видатки на оплату послуг адвокатів зростають з року в рік. Так, у 2016 році вони становили 104,4 млн грн, у 2017 – 151,5 млн грн, у 2018 році – 292,2 млн грн. На 2019 рік в Державному бюджеті України на оплату послуг адвокатів передбачено 337,7 млн грн. Зростання видатків зумовлене, в тому числі, збільшенням попиту на послуги адвокатів, у зв’язку зі збільшенням кількості звернень про надання БВПД. Запланована сума видатків для здійснення оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, у липні становить 33,8 млн гривень.

«Ми поважаємо роботу адвокатів, які надають правову допомогу незахищеним верствам населення. Робимо все для того, щоб їм було комфортно співпрацювати із системою безоплатної правової допомоги. За фінансової підтримки міжнародних партнерів проводимо тренінги, семінари, організовуємо зустрічі та дискусії, що сприяють комунікації всередині правової спільноти. На проведення цих заходів не витрачаються бюджетні кошти, як і на проведення різних публічних заходів та міжнародних навчальних візитів, які організовуються системою», – говорить Олексій Бонюк.

Координаційний центр з надання правової допомоги щиро вдячний адвокатам, які, попри тимчасові фінансові проблеми, якісно та професійно надавали та продовжують надавати послуги людям, більшість з яких – вразливі та соціально незахищені верстви населення.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube