назад
20.08.19

Відновне правосуддя: шанс «переписати» сценарій життя

Ухвала суду – звільнити від кримінальної відповідальності. Такий результат успішної участі у пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». А ще – можливість повернутися у соціум, знайти себе у житті.

Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується з березня цього року на базі системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. За результатами участі у програмі, якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, його звільнять від кримінальної відповідальності і закриють кримінальне провадження. Так дитина не отримає «клеймо» злочинця.

Сергій (ім’я змінено) – старший син у багатодітній сім’ї, яка переїхала на підконтрольну Україні територію з окупованого міста на Донеччині. Він та четверо його молодших братів та сестер були свідками обстрілів, переховуючись у підвалі свого будинку. Життя на новому місці виявилося непростим для хлопця та його родини. Заробітку матері та соціальних виплат ледь вистачає на найнеобхідніше. Сергій допомагає своїй сім’ї як може – доглядає за молодшими братами та сестрами, продає врожай з власного городу, випасає корів.

Є у хлопця мрія – створювати комп’ютерні ігри. Після школи планує вступити до технікуму за спеціальністю «програмування». Але вдома комп’ютера немає, тому хлопець регулярно ходить у бібліотеку, де є можливість скористатися технікою та самостійно займатися програмуванням.
Якось під час занять в бібліотеці він побачив телефон, який залишила на столі працівниця бібліотеки. Хлопець поцупив старий телефон Самсунг, що коштує трохи більше 400 грн., та побіг додому.

Далі історія могла б розвиватися за таким сценарієм: кримінальна справа, суд, вирок… Це ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України «таємне викрадення чужого майна (крадіжка)». Максимальне покарання – позбавлення волі на строк до трьох років.

Але Сергію випав шанс «переписати» свій життєвий сценарій. Цю можливість надала участь у пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях отримав від прокуратури заяву потерпілого та неповнолітнього про участь у програмі відновлення. Медіатором (посередником) у справі виступив адвокат, який співпрацює із системою БПД та пройшов навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі».

Сергій цілком усвідомив свою провину, у своєму вчинку розкаявся. Психолог, який працював з неповнолітнім, зробив висновок, що асоціальний вчинок був здійснений, виходячи з нерозуміння моральних норм суспільства. Хлопцю не вистачає соціальної підтримки, яку можна знайти не лише в родинному колі, але й соціальних групах людей зі спільними інтересами та уподобаннями. Такою групою для нього може стати комп’ютерний клуб або курси програмування, де він зможе проявити себе. Психолог рекомендував направити позитивну енергію хлопця у творчий потенціал. Наприклад, відвідувати безкоштовні курси з програмування, оскільки його сім’я малозабезпечена та належить до категорії внутрішньо переміщених осіб.

Хлопець успішно пройшов заходи, передбачені програмою ресоціалізації. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях направив прокурору інформацію щодо результатів участі неповнолітнього у програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину. До суду надійшло клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності. Кінець історії – ухвалою суду неповнолітнього звільнено від кримінальної відповідальності, провадження закрито.

Довідково. Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».