назад

Відновне правосуддя: спільна робота органів пробації та системи безоплатної правової допомоги, як це буде працювати

Новими партнерами у реалізаціі проекту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” стали філії Державниї установ “ Центр пробації” по всій Україні.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях провів онлайн зустріч з представниками Донецької області, які наразі були евакуйовані через повномасштабну війну.

Координаційний центр з надання правової допомоги та Державна установа «Центр пробації» підписали спільний наказ про взаємодію у межах Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Наказом визначено Порядок взаємодії регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та уповноважених органів з питань пробації у межах реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі – Програма).

Зокрема, передбачено надання органами пробації консультативної підтримки регіональним центрам з надання правової допомоги з питань обрання можливих додаткових засобів ресоціалізації та розвитку особистості конкретного неповнолітнього, який є підозрюваним – обвинуваченим у вчиненні кримінального правопорушення.

Донецька область була однією з перших де почали реалізовувати проект, розповідає Оксана Савицька – заступник директора Регіонального центру. З 2019 року ми допомогли багатьом дітям повернутись до нормального життя, проте не зважаючи на те, що підхід до кожної дитини індивідуальний,

практика з’ясування додаткової інформації про дитину, яка бере учать в медіації, є надзвичайно корисною для кінцевого результату.

З початку повномасштабної війни у нас в регіоні не було дітей, які стали учасниками проекту, проте Регіональний центр у Донецькій та Запорізькій областях не зважаючи на часткову окупацію територій готовий разом з нашими партнерами до реалізації проекту в повному обсязі та зі всіма безпековими умовами, які від нас залежать.