назад
09.07.19

Відновне правосуддя вчить неповнолітніх вирішувати конфлікти

photo boysДіти не завжди вміють вирішувати конфлікти. Іноді неповнолітні не розуміють, що обраний ними шлях – це кримінальне правопорушення, за яке доведеться відповідати за законом. Участь у програмі відновлення надає дітям можливість усвідомити, що у боротьбі за свою правоту не можна порушувати закон.

Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується з березня цього року на базі системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. На цей час укладено 39 медіаційних угод між потерпілими та неповнолітніми, які є учасниками програми. Є 36 успішних кейсів, коли інформація щодо результатів участі неповнолітніх у програмі відновлення надіслана до прокуратури.

Ця історія трапилася на Луганщині. Два хлопця, один з яких неповнолітній, посварилися через борг. Неповнолітній не придумав кращого способу повернути кошти, ніж взяти у свого старшого товариша телефон, начебто подзвонити, а потім зникнути разом із «заставним майном». Старший хлопець написав заяву у поліцію.

Маховик правосуддя розкрутився. Неповнолітньому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України, – заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою, тобто шахрайство. Це карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Необачливий вчинок міг би коштувати хлопцю дуже дорого. Особливо у порівнянні зі 400 грн – саме у таку суму був оцінений мобільний телефон, яким він заволодів у шахрайський спосіб. Але хлопець отримав шанс виправити помилку, якої він припустився.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях отримав від прокуратури заяву потерпілого та підозрюваного про участь у програмі відновлення для неповнолітніх. Медіатором (посередником) у справі виступив адвокат, який співпрацює із системою БПД та успішно пройшов навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі». Медіація надала можливість неповнолітньому та потерпілому обговорити все, що сталося між ними, знайти шляхи до порозуміння. Хлопці примирилися. І навіть більше – стали друзями.

Заходи з ресоціалізації неповнолітнього складалися з індивідуальних бесід із психологом, консультацій, тренінгових занять. Він зрозумів, що для успішного розв’язання міжособистісних проблем потрібно володіти багатьма життєвими навичками: самоконтролем, умінням слухати і говорити, враховувати думки опонента. Щире бажання ніколи не повторювати подібної ситуації, вирішувати конфлікти у правовий спосіб – головний урок, який виніс хлопець після участі у програмі відновлення.

Довідково. Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube