назад

Відомі невідомі жінки України

SuR 180226 01Напередодні відзначення Міжнародного дня боротьби за права жінок та міжнародний мир Політичне українське лобі жінок розпочало інформаційну кампанію, мета якої – привернути увагу суспільства до питання збільшення участі жінок у владі, що є передумовою сталого розвитку, встановлення соціальної справедливості, економічного та соціального прогресу суспільства.

У рамках кампанії у 12 обласних центрах України, зокрема і в м. Суми, заплановано проведення низки заходів. На один із них, а саме на засідання політичного клубу на тему «Відомі невідомі жінки України» запрошено заступника директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентину Волобуєву.

Під час заходу, який відбувся 26 лютого, тренерка, кандидат філософських наук Сумського державного університету Юлія Савельєва зазначила, що поряд із основною роллю, покладеною на жінку (а саме бути берегинею домашнього вогнища, люблячою дружиною та матір’ю) все більшої значущості набуває і її самореалізація в соціумі. Але право на неї жінкам доводилося виборювати упродовж тривалого часу, а в деяких аспектах ця боротьба триває й досі. Так, організаторка засідання презентувала короткі біографічні дані українських жінок, які у свій час зробили значний вклад у ту чи іншу галузь суспільного життя. Серед них: талановиті письменниці, акторки, громадські діячки, науковці, лікарки і т.д., імена більшості з яких невиправдано забуті.

SuR 180226 02Також учасники заходу обговорили історію відзначення дня 8 березня: «Перше відзначення Міжнародного жіночого дня у березні 1911 року вивело на вулиці європейських країн понад 1 млн. жінок, які на мітингах і демонстраціях протестували проти нерівної оплати праці, відсутності виборчих прав, недоступності освіти та ін. Щороку число учасниць таких акцій зростало, а з початком Першої світової війни серед вимог протестувальниць з’явилися й гасла про припинення війни. Уже від самого початку ця подія набула масового характеру, стала політичною за формою та змістом як день солідарності жінок різних країн у боротьбі за рівні права. У 1975 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 Березня Міжнародним днем боротьби за права жінок та міжнародний мир», – зазначила Юлія Савельєва.

SuR 180226 05

SuR 180226 04

Активно долучилася до дискусій щодо ролі жінки в сучасному соціумі і заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва.

SuR 180226 03Як організатори, так і учасники заходу зауважили, що ця тема є актуальною і важливою в наш час, тож подібні засідання політичного клубу відбуватимуться й надалі.

Інформаційна кампанія реалізується у межах проекту «Побудова жіночого політичного лобі в Україні» Всеукраїнської громадської організації «Жіночий Консорціум України» за підтримки Фонду демократії ООН.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.