назад

Відповідальне батьківство

26 квітня 2019 року на базі Золотоніської міськрайонної філії Черкаського обласного центру зайнятості за участі юриста Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяни Жалобної, керівника ГО «Жіночий простір», психолога Ольги Котюн та фахівця з профорієнтації центру зайнятості Надії Журавльової проведено інформаційну зустріч на тему: «Відповідальне батьківство», для батьків, які перебувають на обліку та отримують допомогу по безробіттю.

Під час заходу присутні мали змогу поспілкуватися з спікерами та отримати інформацію:

– як допомогти дитині у виборі майбутньої професії?;

– взаємовідносини батьків і дітей: довіра, право дітей на вибір, відповідальність за виховання дітей.

Також були розглянуті питання щодо аліментів, правил виїзду з дитиною за кордон, отримання податкової знижки на навчання, послуги “Муніципальна няня”, надання пільг дітям з багатодітних сімей, призначення різних видів державної соціальної допомоги.

Особливу увагу приділено роз’ясненню права на державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

«Вказане питання врегульовано Законом України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” та Порядком надання державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», – зазначила Тетяна Жалобна.

Так, право на державну соціальну допомогу мають особи з інвалідністю з дитинства і діти з інвалідністю віком до 18 років.  Перелік медичних показань, що дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів віком до 18 років, затверджено спільним наказом МОЗ, Мінпраці та Мінфіну України від 08.11.2001 № 454/471/516.

Державна соціальна допомога призначається у таких розмірах:

  • особам з інвалідністю з дитинства I групи – 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

  • особам з інвалідністю з дитинства II групи – 80 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

  • особам з інвалідністю з дитинства III групи – 60 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

  • на дітей з інвалідністю віком до 18 років – 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Щоб отримати допомогу, необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

Державна соціальна допомога призначається з дня звернення за її призначенням.

Також, учасникам заходу було надано інформаційні буклети системи БПД, проекту «Я маю право!» та наголошено, що за правовими консультаціями і роз’ясненнями вони можуть звертатися до Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1, офіс 17. Тел. (04737) 2-35-83 .