назад

Відповідальність підлітків за порушення законів

Про правові наслідки куріння та розпиття алкогольних напоїв у заборонених місцях та появу у громадських місцях у нетверезому стані – саме на цю тему спілкувалися зі студентами Охтирського коледжу НАУ юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

Фахівчиня центру правової допомоги Марина Гаранжа озвучила статистичні дані щодо вживання алкоголю, наркотичних засобів, тютюну, які є результатом міжнародного опитування Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Юристка повідомила, якщо неповнолітньому не виповнилося 16 років, то за розпивання спиртних напоїв та за появу у нетверезому стані у громадських місцях правоохоронцями складаються адміністративні протоколи на батьків. Після чого батьки підлітка-правопорушника чекають на суд, за яким накладається штраф, іноді попередження. «Якщо ж дитині від 16-18 років, то за розпиття спиртних напоїв на вулиці, сквері, стадіоні, у громадському транспорті, правоохоронці складають протокол на неповнолітнього. Не менш небезпечним є факт втягнення неповнолітнього для вживання спиртного. У такому разі до відповідальності можуть бути притягнуті батьки неповнолітнього та самі, наприклад, друзі», – розповіла Марина Гаранжа.

Також під час інформування порушувалося питання стосовно торгових закладів, де зафіксовані факти реалізації алкогольних напоїв чи тютюнових виробів особам, які не досягли повноліття – 18 років. У цьому разі складаються протоколи за порушення правил торгівлі цими товарами.

Крім того, студенти закріпили одержані знання та дізналися нові, граючи у настільну гру «Важниця правова».