назад

Відшкодування моральної шкоди з Міністерства оборони України

02e284b9be58db3d46a9d31490538857a069335416 лютого 2017 року до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт, який є учасником бойових дій, з питанням щодо відшкодування моральної шкоди з Міністерства оборони України.

       Відповідно виданого доручення Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги № ММЦ-178 від 17.02.2017 року адвокатом клієнта був призначений Дмитро Ковальов.

       При першій зустрічі з адвокатом клієнт пояснив, що проходив службу на території Демократичної республіки Афганістан та приймав участь у бойових діях в складі військової частини. У 1986 році при виконанні військового обов’язку позивач отримав вогнепальні осколкові поранення голови, спини, контузію головного мозку, що підтверджено висновком спеціаліста №605/ж від 01.04.2014, які в подальшому призвели до тяжких захворювань.

       За результатами оглядів та висновком медико – соціальної експертної комісії встановлено ІІІ групу інвалідності. Витягом з протоколу засідання Центральної військово – лікарської комісії по встановленню причинного зв’язку  захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв підтверджується, що  травми та захворювання як їх наслідки – це травми та захворювання, пов’язані з виконанням обов’язків військової служби.

       Перебування на стаціонарному лікуванні на деякий час давало покращення стану здоров’я, але  з року в рік самопочуття тільки погіршувалося. Позивач не має можливості реалізовувати свої нормальні життєві функції, звички та бажання, виконувати свої обов’язки, а саме  допомагати своїй родині, як матеріально так і фізично. Відсутність можливості отримати передбачені законодавством  пільги негативно впливають на емоційний стан, тому клієнт постійно перебуває у стані пригнічення з  відчуттям розпачу.

       В заяві про стягнення з Міністерства оборони України моральну шкоду в сумі 100 000 гривень спрямованої до Приазовського районного суду Запорізької області, адвокатом були чітко викладені докази, які підтверджують порушення прав позивача.

       Відповідно ст. 17 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» відшкодування військовослужбовцям заподіяної моральної і матеріальної шкоди проводиться у встановленому законом порядку.

       Відповідно до ст. 23 Цивільного кодексу України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов’язана з розміром цього відшкодування. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

       Відповідно до ст. 170 Цивільного кодексу України держава набуває і здійснює цивільні  права  та обов’язки через органи державної влади у межах їхньої компетенції, встановленої законом.

       Згідно ст. 3 Закону України «Про збройні сили України» Міністерство оборони України є центральним органом виконавчої влади і військового управління, у підпорядкування якого перебувають Збройні Сили України. Виходячи з викладеного, обов’язок Держави відшкодовувати клієнту моральну шкоду покладається саме на Міністерство  оборони України як на уповноважений орган державного управління, у підпорядкування якого перебувають Збройні Сили України.

       Відповідно до ст. 1167 Цивільного кодексу України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті. Моральна шкода відшкодовується незалежно від вини органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, фізичної або юридичної особи, яка її завдала, якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки тощо.

       Пунктом 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 4 «Про судову практику в справах про відшкодування морально (немайнової) шкоди» розмір  відшкодування  моральної  (немайнової)  шкоди  суд визначає  залежно  від  характеру  та  обсягу страждань (фізичних, душевних,  психічних  тощо),  яких   зазнав   позивач,   характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.  Зокрема,  враховуються стан  здоров’я потерпілого,  тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках,  ступінь зниження престижу,  ділової репутації,  час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану.  При цьому  суд  має  виходити  із  засад  розумності,  виваженості  та справедливості.

       9 серпня 2017 року аналізуючи зібрані у справі докази, Приазовський районний суд вирішив: позов до Міністерства оборони України, Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди – задовольнити частково. Стягнути з Міністерства оборони України моральну шкоду в сумі 30 000 гривень на користь позивача та судовий збір в розмірі 640  гривень на користь держави.

       3 серпня 2017 року Приазовський районний суд Запорізької області ухвалив аналогічний позов ще одного клієнта Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та стягнув з Міністерства оброни України моральну шкоду в сумі 25000 копійок на користь позивача. Представником позивача даної справи виступив теж адвокат системи БПД Дмитро Ковальов.

Звертайтесь за допомогою до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

  • за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • за телефоном: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,
  • електронною адресою: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua або
  • за допомогою skype зв’язку: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД