назад

Встановлення факту родинних відносин

111Більше двох років мешканець Приазовського району не мав змоги оформити спадщину, що дісталась йому від рідної тітки, у зв’язку з численними розбіжностями у написанні прізвища, ім’я та по-батькові його матері у офіційних документах, що необхідні для оформлення спадщини, яка відкрилась у Вінницькій області.

       З метою отримання безоплатної вторинної правової допомоги  чоловік звернувся до відділу “Приазовське бюро правової допомоги” Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Наказом Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги №29 від 11 травня 2017 року довіреність на представництво інтересів спадкоємця видано в. о. начальника Приазовського бюро правової допомоги Юлії Стефанковій.

       Після направлення численних запитів до архівних установ та нотаріальної контори, що діють на території Вінницької області, та отримання необхідних відповідей, було зібрано пакет необхідних документів та підготовлено заяву про встановлення факту родинних відносин між чоловіком та його рідною тіткою, яку у подальшому подано до Приазовського районного суду Запорізької області.

       Відповідно до п. 1 ст. 256 Цивільно-процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

       Відповідно ст. 234  Цивільно-процесуального кодексу України  окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. 

       Відповідно до ст. 258 Цивільно-процесуального кодексу України в порядку окремого  провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений  чи знищений документ, який посвідчує факт,  що має юридичне значення.

       Відповідно до п. 1 ст. 257 Цивільно-процесуального кодексу України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

       Доводи, викладені у заяві, підтримані представником у судовому засіданні, а докази, долучені до матеріалів справи, Приазовським районним судом узято до уваги та їм надано належну оцінку.

       Рішенням Приазовського районного суду Запорізької області від 31 серпня 2017 року заяву чоловіка про встановлення факту родинних відносин було задоволено – підтверджено, що мешканець Приазовського району дійсно є рідним племінником померлої жінки, що мешкала на Вінничині.

Нагадуємо, до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ви можете звернутись

  • за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • за телефоном: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,
  • електронною адресою: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • за допомогою skype зв’язку: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД