назад

Відверте спілкування та плани на майбутнє: неповнолітні правопорушники завітали до Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області

«Захист прав неповнолітніх – пріоритетний напрямок діяльності державних і правоохоронних органів». Круглий стіл під такою назвою пройшов у стінах Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області. До проведення заходу, окрім фахівців регіонального та рівненського місцевого центру з НБВПД, долучились також працівники Державної установи «Центр пробації» в Рівненській області, патрульної поліції Рівненщини, сімейні радники та неповнолітні правопорушники, що перебувають на обліку  ювенальної пробації.  

 

 «За кожний вчинок завжди потрібно відповідати. І дуже прикро, коли підлітки в такому юному віці вчиняють правопорушення, яке може зламати їм все життя. Не виключено, що вони просто не знають чи не усвідомлюють  відповідальність за те чи інше правопорушення. Я дуже сподіваюсь, що ці молоді люди таки зрозуміли, що не на ту стежку стали, справді зробили правильні висновки і що на них чекає гідне майбутнє », – відкриваючи засідання круглого столу  зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Вчасно втрутитись та не дати стати на злочинний шлях. Так одним реченням можна описати мету діяльності ювенальної пробації. Адже дитяча злочинність здебільшого зводиться до дрібних правопорушень – таких як бійка чи крадіжка.

«В нас на обліку зараз перебувають четверо неповнолітніх. Троє підоблікові – хлопців, що засуджені за ст. 75 КК України(звільнення від відбування покарання з випробуванням) та одна – дівчина, засуджена  за ст. 53 КК України (штраф) .Ми з ними зустрічаємось двічі на місяць, проводимо бесіди, відвідуємо вдома. Усі четверо стали на шлях виправлення, тому, сподіваємось, що в майбутньому вони більше не будуть вчиняти правопорушення», – розповів начальник сектору ювенальної пробації м.Рівне Філії Державної установи «Центр пробації» в Рівненській області Ігор Кожарко.

Документування правопорушення та затримання порушників – невід’ємна частина роботи поліцейського. Проте, у відділі зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Рівненській області сьогодні працюють за програмою «Шкільний офіцер поліції». Це  модель співробітництва загальноосвітніх навчальних закладів, розроблена з метою вирішення проблеми підліткової і дитячої злочинності. Вона поєднує зусилля двох організацій у зв’язку з їхніми унікальними повноваженнями — поліції, яка відповідає за профілактику злочинності, і шкіл, які відповідають за навчання дітей у місці, де вони проводять найбільше часу.

 «Ми працюємо не стільки з малолітніми правопорушниками як просто з дітьми та підлітками. Адже краще профілактика, аніж лікування. Ми співпрацюємо з навчальними закладами, щодня проводимо по 3-5 уроків . Адже наша мета – зробити усе можливе, аби виховати в дітей нульову толерантність до злочинності», – наголосила старший інспектор з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Рівненській області Тетяна Андрощук.

А ось сімейна радниця Ліана Диновська наголосила на тому, що профілактичні бесіди – це добра і необхідна справа, проте дитяча агресія та жорстокість – це як результат копіювання поведінки дорослих, в тому числі і батьків.

 «Я мати чотирьох дітей і сама чудово знаю, який важкий підлітковий вік. Підлітки бувають дуже жорстокими. Цю агресію вони наслідують від дорослих, в першу чергу – батьків, від оточення, від тренерів, які вчать дітей боротьбі. Сучасним батькам однозначно потрібно звертати більше уваги на виховання підлітків», – підкреслила сімейна радниця Ліана Диновська.

Підоблікові сектору ювенальної пробації , які завітали на захід, активно спілкувались з присутніми, щиро визнавали, що вчинили погано, ділились планами на майбутнє, з яких зрозуміло, що підлітки справді зробили висновки та більше не будуть повертатись до того, що привело  їх за межу закону.

На останок зустрічі учасники круглого столу обговорили подальшу співпрацю та окреслили план майбутніх спільних заходів.