назад

Фахівці системи БПД Рівненщини вітають з п’ятиріччям своїх партнерів – службу пробації

Одним із важливих напрямків її діяльності – є робота з неповнолітніми правопорушниками. Пробація – це можливість для особи, яка вчинила правопорушення, змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Ювенальна пробація до підлітка застосовується ще на початковому етапі, коли неповнолітній лише обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення та коли щодо нього складається досудова доповідь. І, зазвичай, завершується пробаційним наглядом.

Із впровадженням інституту пробації робота із неповнолітніми правопорушниками вийшла на якісно новий рівень. З урахуванням вікових особливостей були розроблені спеціальні інструменти: оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення, досудова доповідь, пробаційні програми.

Підлітками, що перебувають у конфлікті із законом, у місті Рівне опікується  сектор ювенальної пробації. Головна ідея функціонування сектору – не покарати, а допомогти. До соціально-виховної роботи із засудженими неповнолітніми також залучаються  батьки або їх законні представники.  Тому, ювенальна пробація є тією дієвою системою наглядових, соціальних, виховних і профілактичних заходів, що дають змогу здійснювати ефективне запобігання злочинності неповнолітніх.

Ключовим моментом ювенальної пробації м. Рівне є те, що ресоціалізація й виправлення засуджених неповнолітніх відбувається в громаді, без ізоляції від суспільства, відриву від сім’ї, спілкування з однолітками, що запобігає завданню шкоди психоемоційному стану особи та не призводить до деформації свідомості й цінностей. Підтримка психологічного стану дітей, які опинилися в конфлікті із законом, – дуже важлива місія, яку нині виконує сектор ювенальної пробації м. Рівне.

За час  існування сектору ювенальної пробації м. Рівне через пробацію пройшли 37 неповнолітніх осіб у віці від 14 до 18 років.  Робота з підлітками проводиться, з урахуванням вікових та психологічних особливостей неповнолітніх та  спрямована на забезпечення їх нормального фізичного і психічного розвитку, профілактику агресивної поведінки, мотивацію позитивних змін особистості і поліпшення соціальних відносин. Для ефективної  реабілітації та  ресоціалізації неповнолітніх, фахівці сектору ювенальної пробації залучають також і своїх партнерів, серед яких система БПД Рівненщини.

З нагоди 5-ї річниці Закону України «Про пробацію» та  за вагомий особистий внесок у забезпеченні дотримання конституційних прав громадян директор Регіонального центру Василь Овдіюк відзначив почесною грамотою начальника сектору ювенальної пробації м.Рівне Філії Державної установи «Центр пробації» в Рівненській області Ігора Кожарко.

            «Ми тісно співпрацюємо з службою пробації щодо організації та проведення правопросвітницьких заходів. Фахівці системи БПД Рівненщини спільно з працівниками сектору ювенальної пробації та патрульною поліцією систематично здійснюють профілактичну та перевентивну роботу серед учнівської та студентської молоді в навчальних закладах різних рівнів у форматі бесід, лекцій, відеолекторіїв, брей-рингів», -зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.