назад

Війна – це не привід замовчувати насильство: на Сумщині триває Всеукраїнська кампанія “16 днів проти насильства”.

З 25 листопада розпочалася Всеукраїнська кампанія “16 днів проти насильства”. Ситема БПД Сумщини активно доєдналася до різного роду флешмобів та тематичних акцій. 

“Привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок є основною метою всеукраїнської кампанії, що направлена на протидію насильства”, – акцентує увагу директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Щороку система БПД долучається до руху та цьогорічні 16 днів для українців – ще один привід нагадати світу про тотальне насильство, в умовах якого ми живемо більше ніж 9 місяців.

Тож, як саме проходять 16 днів проти насильства на теренах краю?

“Можливо ви звертали увагу на хештег в соціальних  мережах #не_мовчи це  і є наша ідея за ініціативи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області. Ми запустили цей флешмоб, бо війна – це не привід замовчувати насильство”, – розповідає виконавча директорка ГО “Північна правозахисна група” Наталія Єсіна.

І так, починаючи  з Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок на офіційних сторінках центрів БПД Сумщини у соцмережі фейсбук почали з’являтися пости із закликом не ігнорувати різного роду насилля. 

Під час одного із таких заходів фахівці Регіонального центру відвідали Сумську обласну універсальну наукову бібліотеку, в якій провели тематичну акцію “Толерантність врятує світ” та розмістили на інформаційному стенді тематичні буклети та інформаційні матеріали, направлені на протидію різного роду насилля.

Ще одним яскравим прикладом є організація тематичного флешмобу ”Наші долоні проти насильства”, що проходить у приміщенні Центру професійного розвитку педагогічних  працівників Сумської міської ради. Фахівці цього центру вже долучилися до вище згаданої активності. Поряд із цим заходом була розміщена тематична дошка у рамках акції “Толерантність врятує світ”.

Яка географія охоплення 16 днів проти насильства на Сумщині?

Осторонь не залишаються місцеві центри БПД Сумщини, обравши, безпечну локацію – парк “Свободи” представники Шосткинського місцевого центру з надання БВПД спільно з органами виконавчої влади, національної поліції, районної державної адміністрації м. Шостка провели  тематичний флешмоб “Війна – це не привід замовчувати насильство”. У ході флешмобу відвідувачам парку розповідали про способи захисту від насильства, інформували куди звертатись за захистом.

“Акція покликана привернути увагу до цієї теми та закликати долати будь-які форми гендерно зумовленого насильства, бути чуйними до чужих історій і емоцій, бути не байдужими, коли стаємо свідками насильства: втрутитися, допомогти, не мовчати”, – наголосила під час акції фахівчиня Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна.

Активно доєднується до флешмобу юристи БПД Охтирщини підтримали Всеукраїнську акцію “16 днів проти насильства”. У межах тематичної акції “Толерантність врятує світ” юрист сектору Тростянецького бюро правової допомоги Валерій Лебідь підготовав та розмістив тематичну виставку в Комунальному закладі Тростянецької міської ради “Тростянецька публічна бібліотека”.

Фахівчиня сектору Великописарівського бюро правової допомоги Людмила Мусієнко також взяла участь у підготовці тематичної виставки у комунальному закладі “Великописарівська публічна бібліотека”. 

Черговим прикладом активної міжвідомчої співпраці стала зустріч на базі відділення поліції №1 Сумського РУП ГУНП в Сумській області в місті Білопілля. Юристка сектору Білопільського бюро правової допомоги Алла Усенко спільно з дільничними працівниками поліції обговорили питання тижня “16 днів проти насильства”. 

Під час заходу правчиня звернула увагу на проблеми подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, жінками, іншими членами родин:“в нинішніх військових умовах, коли дільничні інспектори поліції і працівники міської ради акцентують увагу на збільшенні латентності домашнього насильства, наше завдання, як юристів безоплатної правової допомоги, не просто привернути увагу, а при консультуванні громадян виявити випадки в яких таке насильство має місце, сприяти в межах своє компетенції захисту осіб постраждалих від домашнього насилля та надати належну вторинну правову допомогу, якщо така знадобиться, як це передбачено в статті 14 закону України “Про безоплатну правову допомогу”.