назад

Військовослужбовцям про їхні права

97-115 лютого 2018 року на базі Хотинського районного військового комісаріату відбулася зустріч начальника Хотинського бюро правової допомоги Олени Костенчук з військовим комісаром Хотинського районного військового комісаріату Ігорем Шевчуком з метою посилення співпраці та надання консультацій військовослужбовцям та учасникам АТО.

Під час зустрічі йшла мова про те, що на сьогодні виникає багато питань щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції. Одними з найактуальніших залишаються: на які саме пільги і хто з учасників АТО та їх сім’ї можуть розраховувати. «Пільги учасникам бойових дій можуть визначатися одночасно кількома законами. Зокрема пільги для осіб, які є військовослужбовцями та отримали статус учасника бойових дій, а також їх сімей, визначаються законами України: «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про боротьбу з тероризмом», – пояснила фахівець системи безоплатної правової допомоги Олена Костенчук. Вона зауважила, якщо виникають колізії між законами, особа може за власним бажанням обрати, положеннями якого з названих вище законів користуватися для отримання пільги.

Нагадала начальник Хотинського бюро правової допомоги про пільги особам з інвалідністю внаслідок війни, які зазначені в статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни» в останній чинній редакції від 20 січня 2018 року. «Крім того, додаткові або підвищені пільги можуть бути передбачені рішеннями місцевих органів влади», – пояснила Олена Костенчук.

Опісля сторони домовилися щодо подальшої співпраці, зокрема проведення спільних правопросвітницьких заходів для військовослужбовців та учасників АТО. Обговорили механізм надання безоплатної правової допомоги в Хотинському районі та перспективи її розвитку.

Насамкінець, фахівець системи безоплатної правової допомоги нагадала про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право» і його значення для громадян, розмістила на інформаційних стендах Хотинського районного військового комісаріату інформацію про діяльність та завдання бюро.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт. Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.

До фахівців Хотинського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Хотин, вул. О.Кобилянської, 2А, тел.(03731) 2-10-61.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).