назад
14.09.16

Вірменським колегам розповіли про український досвід надання БПД

14371840 1216718201713946 1165421872 n14 вересня 2016 року у Києві відбулася робоча зустріч українських правників з вірменськими колегами, організована Координаційним центром у співпраці з благодійною організацією «Право на захист» та Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців. Під час зустрічі вірменські колеги ознайомились з організацією системи БПД в Україні, повноваженнями регіональних та місцевих центрів, а також роллю бюро правової допомоги, що розпочали роботу з 1 вересня 2015 року по всій території України.

Вірменські та українські адвокати обмінювались досвідом щодо надання безоплатної правової допомоги біженцям та особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту, а також обговорювали позитивні судові рішення, що були винесені на користь таких осіб за участю українських адвокатів, які співпрацюють з місцевими центрами.

14331064 1216718341713932 2034178815 n

Крім того, колеги обговорили проблемні питання, які виникають у адвокатів під час надання безоплатної правової допомоги як біженцям, таr й іншим соціально вразливим категоріям осіб. Українські колеги розповіли про становлення та розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні. Також ділилися досвідом щодо організації програм підвищення кваліфікації адвокатів, зокрема систему каскадних тренінгів для адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу.

Як зазначила Алла Арутюнян, адвокат, начальник відділу правової допомоги громадської організації «Місія Вірменії», яка є виконавчим партнером УВКБ ООН у Вірменії: «Комунікація та проведення тренінгів для адвокатів є дуже важливим елементом під час формування системи безоплатної правової допомоги. Якщо не відвідувати тренінги та інші заходи, ти помреш і як фахівець, і як адвокат».

Начальник Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру Олена Сінчук розповіла вірменським колегам про збір та роботу із статистичними даними, про надання безоплатної правової допомоги біженцям у розрізі регіонів, навела низку практичних прикладів щодо позитивних вирішень спорів за участю адвокатів, які співпрацюють з місцевими центрами.

Вірменська делегація висловила зацікавленість щодо застосування українського досвіду у процесі розвитку системи безоплатної правової допомоги у Вірменській Республіці.

14349130 1216718365047263 950508408 n

Учасники вірменської делегації:

Алла Арутюнян, начальник відділу правової допомоги громадської організації «Місія Вірменії», яка є виконавчим партнером УВКБ ООН у Вірменії, адвокат.

Ашхен Есаян та Артур Тунанян, адвокати, представляють громадську організацію «Місія Вірменії».

Наіра Амбардзумян, адвокат Бюро безоплатної правової допомоги.

Представники з української сторони:

Олена Сінчук, начальник Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру.

Марина Магомедова, головний спеціаліст відділу взаємодії з правоохоронними органами та правозахисними організаціями управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру.

Кушнір Богдан, Оксана Сірик, Валентина Трошечко та Володимир Бобруйко – директори місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Валерій Куліш, Олена Шаповал, Владислав Власов – адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Олександр Лапін – адвокат, головний спеціаліст благодійної організації «Право на захист».

14371840 1216718201713946 1165421872 n

ДОВІДКОВО

Статистична інформація щодо кількості звернень осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», для отримання безоплатної вторинної правової допомоги у період з 01 липня 2015 року по 13 вересня 2016 року.

За інформацією, наданою місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги у період з 01 липня 2015 року по 13 вересня 2016 року, за безоплатною правовою допомогою звернулося 173 особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», з яких: 94 – в 2015 році, 79 – в 2016 році.

Зокрема, 111 особам було надано консультації (роз´яснення) законодавства України щодо порушених ними питань (соціального забезпечення, працевлаштування, отримання житла) працівниками відповідних центрів; 50 осіб отримали безоплатну вторинну правову допомогу, що передбачає представництво інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 28 особам було надано безоплатну вторинну правову допомогу в частині складання документів процесуального характеру.

Переважна більшість зазначених осіб зверталася за безоплатною правовою допомогою до Другого одеського місцевого центру – 56 звернень, Луцького місцевого центру – 13 звернень, Третього одеського місцевого центру – 10 звернень та Другого полтавського місцевого центру – 3 звернення.

gavrilukУ квітні 2016 року до Першого одеського центру звернулась особа, що оскаржує рішення територіального органу міграційної служби про відмову в отриманні статуса біженця. 12 квітня 2016 року центр видав доручення на адвокату Юрію Гаврилюку, який, вивчивши матеріали справи, звернувся до Одеського окружного адміністративного суду м. Одеси з відповідним позовом про визнання неправомірним і скасування наказу про відмову в розгляді заяви цієї особи. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, суд апеляційної інстанції залишив рішення без змін. Вищий адміністративний суд України, розглянувши касаційну скаргу адвоката, повернув справу до суду І інстанції на повторний розгляд. 17 травня 2016 року Одеський окружний адміністративний суд видав постанову про задоволення позову особи та визнання наказу ДМС протиправним, скасував зазначений наказ та зобов’язав ДМС розглянути заяву особи, що звернулася.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook       YouTube YouTube       Google Google+  тTwitter