назад

Внутрішньо переміщені особи на позачергових виборах мають право голосу

2IMG 9248Як реалізувати своє виборче право внутрішньо переміщеній особі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року було роз’яснено на інформаційній лекції “Я маю право голосу!”, що відбулася 08 липня 2019 року в приміщенні Запорізької благодійної організації «Благодійний фонд «Карітас Запоріжжя».

 

Відповідно до статті 38 Конституції України громадяни України мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Питання щодо конституційного складу Верховної Ради України, організації та проведення виборів народних депутатів України визначені Законом України “Про вибори народних депутатів України (далі – Закон).

Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Статтею 8 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” передбачено, що внутрішньо переміщена особа реалізує своє право голосу, зокрема, на виборах народних депутатів України шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси відповідно до частини третьою статті 7 Закону України “Про Державний реєстр виборців” (далі – Закон), згідно з якою за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на цих виборах, орган ведення Державного реєстру виборців (далі – орган ведення Реєстру) може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на позачергових виборах народних депутатів.

Виборцю, який не має зареєстрованого місця проживання, Законом надано право звернутися із мотивованим зверненням (частина 3 статті 8 Закону) щодо визначення своєї виборчої адреси як до центру обліку, що відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальної служби, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення1IMG 9252 обліку бездомних осіб, так і безпосередньо до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання.

Такий виборець повинен пред’явити паспорт громадянина України чи тимчасове посвідчення громадянина України, на підставі якого орган ведення Реєстру встановлює особу заявника; наявність у нього права голосу згідно зі статтею 70 Конституції України; відсутність у виборця зареєстрованого місця проживання на території України. Крім того, до заяви виборця додаються документи (копії документів), які дають змогу органу ведення Реєстру визначити такому виборцю виборчу адресу.

Інформаційну лекцію «Я маю право голосу» організовано та проведено Запорізькою благодійною організацією «Благодійний фонд «Карітас Запоріжжя» та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях. Головним спікером заходу був виборчій омбудсмен у Запорізькій області Громадської організації «Опора» Максим Бабак.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).