назад
06.03.17

Внутрішньо переміщені особи Полтавщини дізналися про свої права та механізми їх реалізації

LH jHjA aGQ

В рамках співпраці з благодійною організацією «Світло надії» у м. Миргороді та Полтаві відбулися семінари для внутрішньо переміщених осіб на тему:«Знай свої права». Під час заходів слухачі ознайомилися з основними правами та механізмами їх реалізації, як на національному, так і на регіональному рівнях, зокрема, і в частині доступу до безоплатної правової допомоги.

 Відповідні семінари відбулися 28 лютого 2017 року у м. Миргороді та 03 березня у м. Полтаві.

На заході були присутні внутрішньо переміщені особи, які тимчасово проживають у м. Миргороді, Миргородському районі та м. Полтаві.DSC07291

Під час заходів начальник Миргородського бюро правової допомоги Людмила Горобець розповіла присутнім про те, з якими питаннями звертаються внутрішньо переміщені особи до бюро та яка їм допомога надається. Юлія Пирлик, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, поінформувала про практичні аспекти звернень ВПО до місцевих центрів на прикладі діяльності місцевого центру та зазначила на позитивні напрацювання місцевого центру у напрямі захисту даної категорії осіб.DSC07369

«Внесення змін до законодавства щодо розширення доступу внутрішньо переміщених осіб до безоплатної правової допомоги є позитивом у роботі системи безоплатної правової допомоги та  дає можливість реалізувати право на безоплатну правову допомогу в більшій мірі», – зазначила Юлія Пирлик.

Про систему безоплатної правової допомоги в Україні, коли її було запроваджено та перші результати її діяльності, як на національному, так і на регіональному рівнях розповів внутрішньо переміщеним особам Ігор Клименко, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.  UEpWLSMxAlQ

Учасників семінару також поінформовано про нормативно правову базу, яка регулює відносини внутрішньо переміщених осіб в Україні, про отримання статусу внутрішньо переміщеної особи та проблеми, які виникають при отриманні такого статусу чи при його позбавленні.

Присутніх також ознайомили із гарантіями та правами, які передбачені для внутрішньо переміщених осіб відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Крім наявності прав, внутрішньо переміщеним особам наголосили про спеціальні обов’язки, які визначені вищезазначеним законом.

«Дані заходи є дієвим кроком для підвищення правової обізнаності внутрішньо переміщених осіб, дають можливість не лише дізнатися про права, а й алгоритм дій куди слід звертатися, у разі виникнення тих чи інших правових питань» – констатував Ігор Клименко.

Під час семінару між тренерами і учасниками виникали дискусії. Внутрішньо переміщені особи активно задавали питання і обмінювалися своїм досвідом у вирішенні перших проблем з якими їм вдалося стикнутися після отримання відповідного статусу.DSC07362

Наступний семінар планується провести 10 березня 2017 року у м.  Горішні Плавні.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працюєза адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.