назад

Внутрішньо переміщені особи: співпраця заради реалізації їхніх соціальних прав

gol

У зв’язку з анексією Криму та воєнними діями на Сході в Україні з’явилася нова соціальна верства населення – внутрішньо переміщені особи (ВПО). Станом на початок 2017 року в країні нараховується близько 1,7 млн переселенців.

Враховуючи це, в січні цього року були прийняті зміни до законодавства, зокрема, в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Насамперед йдеться саме про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. 

Надання правової допомоги вимушеним переселенцям – це дуже важливий напрямок роботи центрів з надання БПД та бюро правової допомоги. Тому сьогодні, 14 червня, у Рівному відбувся семінар для працівників системи безоплатної вторинної правової допомоги Рівненщини на тему «Актуальні питання реалізації соціальних прав внутрішньо переміщених осіб. Обмін досвідом».

1

Участь у заході взяли радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО в Рівненській області Наталія Токарська, адвокат, який співпрацює з Рівненським місцевим центром, Ганна Лазарчук, юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Рівненській області Олена Романова, а також в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД Сергій Іллюк та директор Рівненського МЦ Алла Негрей.

В.о. директора Регіонального центру з надання БВПД Сергій Іллюк у вступному слові наголосив, що Україна посідає 4-те місце серед краї світу за кількістю внутрішньо переміщених осіб, і враховуючи це, одним з пріоритетних завдань системи є надання правової допомоги саме цій категорії громадян. «Тому такі заходи, які сьогоднішній, дають можливість різним установам обмінятися досвідом, налагодити співпрацю та навчитися чогось нового для якомога якіснішої допомоги переселенцям», – сказав Сергій Іллюк.

2

Радник Мінсоцполітики з питань ВПО в Рівненській області Наталія Токарська зазначила, що, на жаль, в Рівненській області функціонує мало установ, які можуть безоплатно консультувати внутрішньо переміщених осіб з різноманітних юридичних питань, яких, слова, у них виникає чимало. Тому, за її словами, співпраця з системою безоплатної правової допомоги є дуже важливою та потрібною.

3

Про практичні аспекти надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам розповіла адвокат, який співпрацює з Рівненським місцевим центром, Ганна Лазарчук. Зокрема, вона зазначила, що в Рівненській області не багато вимушених переселенців, але ті, які є, потребують допомоги з різноманітних питань. Це і отримання довідки внутрішньо переміщеної особи, і звільнення з попереднього місця роботи, і питання оформлення соціальних пільг та виплат, і оформлення спадщини, розлучення чи позбавлення батьківських прав. Однак при вирішенні таких питань виникає проблема, пов’язана з попереднім місцем проживання: люди, покидаючи тимчасово окуповані території, не брали з собою документів, не звільнялися з роботи або ж у трудовій книжці поставлена печатка так званих ДНР чи ЛНР – відповідно, запис та документ вважають недійсними), а також багато інших проблемних моментів.

4

Юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Рівненській області Олена Романова зазначила, що приймальні УГСПЛ також займаються наданням правової допомоги вимушеним переселенцям. Однак Українська Гельсінська спілка з прав людини наразі більше орієнтується у своїй роботі та вирішення системних питань, з якими звертаються ВПО, а також на лобіювання змін у законодавстві у частині вирішення певних прогалин.

5

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).