назад

Внутрішньопереміщеним особам Опішнянської громади розповіли як захиститися від домашнього насильства

Незважаючи на те, що особи, які постраждали від війни покинули свої домівки та перемістилися в більш безпечніші місця проживання, проблема домашнього насильства не перестає бути для них актуальною.

Як ідентифікувати різні види насильства? Як впоратися з психологічними бар’єрами та перестати соромитися говорити про насильство в сім’ї? Яка відповідальність чекає на кривдника? Які способи захисту передбачені для потерпілих від домашнього насильства?

На ці та інші питання відповідав фахівець Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко спільно з начальником відділу підтримки сім’ї КЗ «ЦНСП» Опішнянської селищної ради Оленою Костенко в ході семінару для внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Човно-Федорівського старостинського округу на тему «Як протидіяти домашньому насильству?».

Насамперед юрист розповів, про те що таке домашнє насильство, на які види воно поділяється (економічне, психологічне, сексуальне та фізичне) і головне, як зрозуміти що відбувається насильство.

«Потерпілій від домашнього насильства особі в першу чергу потрібно звернутися за допомогою до поліції. Поліцію можна викликати за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву. Працівники поліції можуть проникати до житла особи без рішення суду в невідкладних випадках, пов’язаних із припиненням акту домашнього насильства, у разі небезпеки для життя чи здоров’я постраждалої особи.» – роз’яснив Сергій Корнійко.

Крім того, діє урядова “гаряча лінія” 15-47, де надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або з питань загрози вчинення такого насильства

Фахівець бюро також зазначив, що відповідно до норм Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» щодо особи, яка вчинила насильство в сім’ї можуть бути застосовані спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству до яких належать: терміновий заборонний припис стосовно кривдника; обмежувальний припис стосовно кривдника; взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

За вчинення домашнього насильства також передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

У свою чергу Олена Костенко розповіла присутнім про послуги, які внутрішньо переміщені особи можуть отримати звернувшись до центру надання соціальних послуг, а також наголосила на важливості психологічної підтримки в час війни.

По завершенню заходу для внутрішньо переміщених осіб працював консультаційний пункт доступу до БПД під час роботи якого, всі хто потребував правової допомоги отримали юридичні консультації та роз’яснення.