назад

Волонтери безоплатної правової допомоги у Вінницькому міському суді

За підтримки  Проєкту ЄС «Право – Justice», для реалізації нової фази Ініціативи «Модельні суди» у ВМС ВО разом з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області впроваджено «Службу волонтерів у судах» як необхідну складову надання сервісів для відвідувачів суду. До даного проєкту долучились студенти Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ та державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського.

“Волонтерська служба покликана забезпечити підтримку вразливих користувачів суду. Ви станете першим пунктом контакту з відвідувачами суду та зможете показати їм, що вони можуть розраховувати на Вашу допомогу. Дуже важливо, щоб Ваша участь підвищила рівень доступу до правосуддя для усіх категорій користувачів суду”,- зазначила важливості цього проєкту для усіх присутніх та відвідувачів голова суду Ганна Гайду.

Ганна Гайду разом із виконуючим обов’язки керівника апарату суду Вітою Алексейчук розповіли які завдання чекають на волонтерів, зокрема: надання відвідувачам суду допомоги у пошуку зали судового засідання, інформування про їх права та обов’язки як учасників, забезпечення необхідної підтримки, тощо.

“Для того щоб забезпечити відвідувачам суду своєчасність та актуальність надання правової допомоги, спростити доступ до неї – відповідно її потрібно надавати одразу на місці . Саме у такому форматі, в приміщенні суду потерпілому (свідку) буде запропоновано можливість реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу, шляхом отримання консультацій, роз’яснень процесу та їхню роль у ньому”,- вказала директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова.

У межах укладеного Меморандуму між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, Вінницьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Вінницьким міським судом Вінницької області, з наступного тижня у ВМС ВО відвідувачі суду мають можливість отримати безоплатну вторинну правову допомогу.