назад
17.08.17

Все про оплачувані соціальні відпустки – консультація Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області

socialnoyi vidpustkyОсновна щорічна відпустка – не єдиний вид оплачуваної відпустки, доступний громадянам України. В українському законодавстві існує також такий вид відпусток, як «соціальні». Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснюють, що таке соціальна оплачувана відпустка та хто може нею скористатися.

Розділ IV Закону України «Про відпустки» передбачає надання таких відпусток:

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами

Надається жінкам на підставі медичного висновку тривалістю:

1) до пологів – 70 календарних днів;

2) після пологів – 56 календарних днів (70 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Особам, які усиновили новонароджених дітей безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей). У разі усиновлення дитини (дітей) обома батьками зазначена відпустка надається одному з них на їх розсуд. Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів). Вона надається повністю незалежно від кількості днів, використаних до пологів. До відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за заявою жінки приєднати щорічну відпустку незалежно від тривалості її роботи в поточному робочому році.

Одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини

Надається тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів – при усиновленні двох і більше дітей) без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини (якщо усиновлювачами є подружжя – одному з них на їх розсуд).

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей

Така щорічна додаткова оплачувана відпустка надається тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Додаткову відпустку «на дітей» надають працюючим:

1) жінкам, що мають двох або більше дітей віком до 15 років;

2) жінкам, що мають дитину-інваліда;

3) жінкам, які усиновили дитину;

4) одиноким матерям;

5) батькам, які виховують дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

6) особам, що взяли дитину під опіку, чи одному з прийомних батьків.

За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Порядок використання відпусток

Якщо працівник з будь-яких причин не використав своє право на таку відпустку в році, в якому дитина досягла повноліття, або за кілька попередніх років, вона не втрачає права її використання. В разі звільнення, незалежно від підстав, така особа має право вимагати від працедавця виплати компенсації за всі дні невикористаних відпусток.

Додаткова відпустка на дітей надається тільки за основним місцем роботи. Законодавець не забороняє надання додаткової соціальної відпустки сумісникам, але й не прописує її обов’язковості. За місцем роботи за сумісництвом працівникові, який за основним місцем роботи перебуває в додатковій відпустці на дітей, на період такої відпустки має бути надано в обов’язковому порядку відпустку без збереження заробітної плати.

Соціальна відпустка надається в календарному році, а не за відпрацьований робочий рік. Працівник має право на її використання або отримання компенсації за неї при звільненні у повному обсязі незалежно від відпрацьованого часу в цьому році. Це означає, що в разі, якщо працівниця не отримала додаткову відпустку в 2016 р. і вирішила звільнитись у січні 2017 р., то вона має право на одержання додаткової відпустки повної тривалості як за 2016, так і за 2017 роки.

Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6-8 Закону України “Про відпустки”, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст. 11 Закону України “Про відпустки”.

Нагадаємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області працює за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106