назад

Всеукраїнська семінар-нарада з виконання Україною заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW)

19883617 1352042548194287 412326319 nВ місті Києві завершилась Всеукраїнська семінар-нарада з виконання Україною заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW) за результатами розгляду 8-ї періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок, що проходила з 04 липня по 06 липня 2017 року, в якій взяв участь директор Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віталій Стусяк.

 

Метою даного заходу було ознайомлення учасників семінару із зобов’язаннями та можливостями виконання Заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок за результатами розгляду 8-ї періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (березень 2017 року) та отримання навичок внесення гендерного компоненту до програм соціального та економічного розвитку областей, в сферах, охоплених заключними зауваженнями Комітету CEDAW.

 

В ході були представлені Міжнародні проекти у сфері застосування Конвенції ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок, модератором яких є заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович, та інституційний механізм забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в умовах децентралізації, включення гендерного компоненту до програм соціального та економічного розвитку, модератором якого є директорка БОБТ “Київський інститут гендерних досліджень” Марфа Скорик, та механізм протидії гендерно зумовленому насильству та сексуальному насильству в умовах конфлікту, який модерує голова Всеукраїнської громадської організації “Центр – розвиток демократії” Елла Ламах. Також були обговорені проблеми  рівності у праці, зайнятості, тимчасових спеціальних заходів та медійне дискримінаційне висвітлення жінок, модератором даного питання була директорка ГО “Трудові ініціативи” Олена Михальченко. Було проведено інтерактив “Надання допомоги сім’ям учасників АТО”, доповідачем була керівниця ВОГО “Розрада” Валентина Бондаровська. Старшим науковим співробітником БО БТ “Київський інститут гендерних досліджень”, кандидатом філософських наук Марфою Скорик було проведено тренінг “Основні поняття та практики гендерного підходу”.

В рамках заходу була проведена сесія для керівників структурних підрозділів облдержадміністрацій, відповідальних за реалізацію державної гендерної політики та НУО, для керівників структурних підрозділів ОДА, відповідальних за розробку обласних програм соціально-економічного розвитку та НУО, а також для юристів та НУО було проведено сесію та тему “Ідентифікація дискримінаційних дій”.

Наприкінці наради було проведено навчальну сесію на тему “Врахування заключних зауважень комітету CEDAW у місцевих програмах”, в рамках якої було розглянуто такі питання:

1. Які органи потрібні для повноцінного управління питаннями, які входять до сфери дії Конвенції?

2. Які дії на місцевому рівні потрібні для забезпечення жінкам миру та безпеки?

3. Як ефективно протидіяти гендерно-зумовленому насильству в умовах Вашої області?

4. Що мають містити програми соціально-економічного розвитку області, щоб забезпечити рівність у зайнятості та в доходах?

5. Як краще проводити моніторинг та реагувати на дискримінацію в ЗМІ?

6. Як ми плануємо враховувати в програмах та діяльності потреби дискримінованих та вразливих груп жінок (сільські жінки, дівчата та жінки з інвалідністю, дівчата та жінки із інших груп, що зазнають множинної дискримінації)

Перед закриттям семінару-наради було підведено підсумки триденної роботи.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е- office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)

 


{gallery}pictures/2017.07.10_всеукраїнська_семінар-нарада{/gallery}