назад

Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги пройшов на Рівненщині

10 грудня 2019 року в Україні вперше відзначили  Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приуроченого до Дня прав людини в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. На Рівненщині ж цього дня в центрах та бюро правової допомоги було ніде яблуку впасти, адже з нагоди відзначення Всеукраїнського дня БПД заплановано безліч заходів. Впродовж дня ми проводили для усіх бажаючих екскурсії аби показати як працює система зсередини, спілкувались з клієнтами, адвокатами, партнерами, представниками влади, підбивали підсумки роботи та обговорювали плани на наступний рік.

 

Святковий день системи БПД Рівненщини розпочався новим та цікавим заходом «кава  з директором» –  неформальним спілкування керівництва центру БВПД з партнерами, громадськими активістами, клієнтами, адвокатами. За філіжанкою кави присутні згадували історію становлення системи безоплатної правової допомоги в області, обговорили вже реалізовані проекти, міркували над проведенням спільних масштабних правопросвітницьких заходів, задля ширшого інформування громадян про систему безоплатної правової допомоги та її можливості. Також, за активну громадську позицію та співпрацю з системою БПД задля забезпечення конституційних прав подяки Регіонального центру отримали громадські активісти, журналісти та партнери системи.

 

Не з чуток знає про роботу системи БПД знає пенсіонерка Тетяна Михайлівна. Жінка звернулась за допомогою до Рівненського місцевого центру БВПД, адже самотужки ніяк не могла домогтись опіки над своєю онукою. Сьогодні вона долучилась до нашої неформальної зустрічі аби розповісти свою історію і власним прикладом продемонструвати, що за свої права варто боротись.

«Ці центри потрібні якраз для таких людей як я. В мене пенсія 1600 гривень, де ж я зможу найтяти собі адвоката. А ще дитину потрібно отримувати, годувати, лікувати, одягати. Я дуже вдячна за їхню працю»,- розповіла клієнтка центру Тетяна Михайлівна.

 

10  грудня у всіх без винятку центрах та бюро правової допомоги пройшли екскурсії, аби показати відвідувачам систему із середини. Так, до Регіонального та Рівненського місцевого центрів з надання БВПД завітали студенти  Державного навчального закладу “Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу та торгівлі” .Директор Регіонального центру Василь Овдіюк та директор місцевого центру Алла Негрей показали молоді наш фронт-офіс, куди на прийом звертаються люди з найрізноманітнішими питаннями. Познайомились студенти і з роботою цілодобово працюючої чергової частини. А щоб ноги трішки відпочили від екскурсії, студентами ми демонстрували відео про права людини, а потім обговорювали його. А ось адвокат, що співпрацює з системою БПД, Ігор Єрьомкін, розповів про свій досвід роботи з системою та пояснив молодим людям, що безоплатний адвокат – не безкоштовний , його послуги оплачує держава. А відтак, мотивації працювати на результат в них не менше аніж у приватних.

На завершення святкування Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги, в Регіональному центрі зібрались адвокати, що співпрацюють з нами. Під час години «запитай у адвоката» громадяни мали можливість не тільки почути історії успішних справ з захисту чи представництва інтересів, але й отримати фахові консультації від провідних юристів, що співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги.

 

«Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги – чудова можливість розгорнути на рівні регіону масштабні заходи з інформування населення про систему безоплатної правової допомоги та її можливості. Ми цілий день спілкувались з людьми, консультували, розповідали про систему. Сьогодні з нашими партнерами ми обговорили напрямки подальшої співпраці задля поглиблення правової освіти громадян»,- резюмував директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.