назад

Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги: живі історії та кава з директором

10 грудня відзначається День прав людини. Саме сьогодні Генеральна Асамблея ООН у 1948 році прийняла Загальну декларацію прав людини. Цьогоріч в Україні вперше ініційовано проведення Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги. Чимало цікавих та різноманітних заходів у цей день відбулось і на Житомирщині.

«Кава з директором» – новий формат зустрічі провели у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області. На відверту розмову з директором Регіонального центру Олександром Гербедою прийшли наші партнери. Під час зустрічі обговорили вже реалізовані проекти та поділились планами на наступний рік.

Система безоплатної правової допомоги це можливість захистити свої права для тисяч громадян України.

  • Починаючи з 2013 року усі затримані отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. З 2013 по грудень 2019 більше 12000 доручень видано лише Регіональним центром з надання БВПД у Житомирській області. За цей час кількість виправдувальних вироків склала 41. З 1 липня 2015 таку допомогу надають місцеві центри у цивільних та адміністративних справах. Малозабезпечені, усі діти, учасники АТО/ООС, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, постраждалі від домашнього насильства та інші можуть скористатись послугами безоплатного адвоката за рахунок держави. Отримати безоплатну первинну правову допомогу (консультації) може кожен громадянин України незалежно від статків. За короткий час фахівці системи БПД здобули довіру клієнтів і продемонстрували, що за свої права варто боротись, – розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Олександр Гербеда.

Історію своєї боротьби розповів Анатолій Яворський. Чоловік 11 років намагається приватизувати земельну ділянку у селі Корчак. На усі заяви Анатолій Яворський отримував відмови та навіть не пояснювали причин. За порадою знайомої звернувся до Житомирського місцевого центру з надання БВПД, де йому призначили адвокатку Ірину Могільницьку.

  • Ми були змушені почати процес приватизації земельної ділянки та повернутися до першого кроку і написали повторну заяву до місцевої громади, тому що всі попередні заяви, які писав клієнт під диктовку місцевих чиновників у сільській раді, вони містили некоректні відомості. Після отримання відмови подали позов до суду. Врешті суд став на сторону пенсіонера і зобов’язав сільську раду повторно розглянути його заяву, – зазначила Ірина Могільницька.

Це одна із багатьох історій, яка доводить, що справедливість є, але їй потрібні адвокати.

У цей день місцеві центри та бюро провели екскурсії для усіх охочих, та заходи у форматі «Запитай у адвоката».