назад

Фотовиставка «Правова допомога поруч» у Чернівцях

10 грудня – Всесвітній день прав людини та Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги!  З цієї нагоди по всій державі відбуваються різноманітні правопросвітницькі заходи.  У Чернівцях в обласному центрі естетичного виховання Юність Буковини» відкрили фотовиставку «Правова допомога поруч», яка подорожує містами України.

У 60 світлинах – життя системи надання безоплатної правової допомоги України, яка є однією з найпрогресивніших у світі. Починаючи з 2013 року понад 2 мільйони українців звернулися за безоплатною правовою допомогою.

 

«На фотографіях – різні можливості отримати безоплатну правову допомогу, – розповів, відкриваючи виставку, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну. – Це прийом громадян у центрах та бюро правової допомоги, робота дистанційних та мобільних пунктів доступу до правової допомоги, у тому числі, у бібліотеках та військових шпиталях, геріатричних будинках та будинках-інтернатах, слідчих ізоляторах та установах виконання покарань. Робота операторів єдиного контакт-центру системи БПД, які, у тому числі, надають правові консультації». 

У відкритті виставки взяли участь й партнери системи безоплатної правової допомоги. Зокрема, начальниця Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Вікторія Васильчук зауважила про важливість співпраці у проведенні правопросвітницької роботи і наголосила, що система безоплатної правової допомоги є одним із дієвих механізмів правозахисту. А директор Чернівецького обласного центру естетичного виховання «Юність Буковини» Лада Касьянчук подякувала за можливість творчо долучитися дітям до проведення заходу.

На виставці була нагода поспілкуватися не лише з фахівцями, які надають безоплатну правову допомогу на Буковині, але й почути живі історії людей, які отримали правові консультації. Так, чернівчанка Світлана Мурга розповіла про свій досвід співпраці з системою правової допомоги. «Я звернулася до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги з проблемою отримання субсидії, – каже пані Світлана. – Фахівці мені дуже допомогли і вже за місяць питання вирішили на мою користь».

«Насправді таких звернень від громадян є дуже багато, – говорить директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко. – Приємно, що у більшості випадків можемо реально допомогти людям».

Також нагородили переможців конкурсу дитячого малюнка «Права людини очима дітей». Діти представили майже 30 малюнків із різним баченням своїх прав. А кращими були визнані роботи: «Право на освіту» Валерії Попової, «Мої права» Олександра Балінова, «Права дитини» Тетяни Катан, «Моє право на відпочинок» Артема Пилип’яка та робота «Ми маєм право на любов» Артема Дячука.