назад

Всеукраїнський тиждень права в стінах Одеського вищого професійного училища торгівлі та технологій харчування

OVPUTTX 106 грудня 2017 року в Одеському вищому професійному училищі торгівлі та технологій харчування відбувся захід, присвячений Всеукраїнському тижню права: «Молодіжне покоління в межах законів України», на якому одним із доповідачів була головний спеціаліст Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап.

Із вступним словом відкрив захід директорка ОВПУТТХ –  Висоцька Л.Є.. Вона зазначила: «Кожна людина – це особлива й неповторна особистість, яка має сама визначити своє місце в житті й реалізувати свої здібності. Показником гуманізму суспільства та держави є ставлення до дитини. Діти є найвищою цінністю кожного народу, і розбудова демократичної держави неможлива без сприяння розвитку молодого покоління, задоволення його потреб та виконання обов’язків, передбачених Конституцією та законодавством України».

Після чого слово було передане викладачу училища. Пеняєв С.М. виступив перед учнями з доповіддю на тему: «Формування в учнів усвідомленої необхідності дотримання законів при вивченні предмету «Основи правових знань». 

Головний спеціаліст Центру Валерія Цап під час виступу проінформувала присутніх про правову основу діяльності системи безоплатної правової допомоги, завдання та повноваження Центру, категорії осіб, які можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу за рахунок Державного бюджету України.

OVPUTTX 1

OVPUTTX 3

Основним напрямком виступу спеціаліста Центру була тема: «Цивільні права малолітніх і неповнолітніх та їх цивільно – правова відповідальність».

Валерія Цап зазначила, що малолітні та неповнолітні є особливо вразливою соціальною категорією громадян, у зв’язку з чим, захисту їх прав та законних інтересів присвячено низку нормативних актів як вітчизняного, так і міжнародного права.        

Так, основними цивільними  правами  малолітніх та неповнолітніх є право на ім’я та громадянство; право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків; право на опіку та піклування; право на достатній життєвий рівень; право на житло; право на вільне висловлення думки та отримання інформації тощо.

Більш детальну увагу слухачів було зосереджено саме на майнових та житлових правах малолітніх та неповнолітніх.

З виступу лейтенанта поліції, інспектора відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у м. Одесі учні ОВПУТТХ дізнались, в яких випадках неповнолітніх осіб можуть притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Із вуст Лариси Мелешко, яка закрила захід, присутні дізнались про фонди бібліотеки для юнацтва ім. В. Маяковського, правову літературу, яка допоможе удосконалити  правову освіту та правове виховання.


За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Третього місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Телефон: (048) 723-19-09, (048) 723-19-29.