назад
19.02.16

Встановлення особі статусу учасника війни

До Броварського МЦ звернувся громадянин К. з проханням надання йому БВПД для встановлення статусу як учасника війни в судовому порядку. Броварський МЦ, розглянувши звернення гр.К. встановив, що встановлення статусу учасника війни не передбачено в судовому порядку, оскільки для вирішенням цього питання створені спеціальні комісії.

З матеріалів звернення вбачається, що заявник К. народився в 1934 році, в роки війни працював в колгоспі, бажає в судовому порядку встановити статус учасника війни.

За правилами абзаців 3 та 4 пункту 2 ст. 9 Закону України “ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” особам, які народилися після 31 грудня 1932 року, статус учасника війни може бути встановлено лише за наявності документів та інших доказів, що незаперечно підтверджують факт роботи в період війни.

На виконання зазначеного Закону, Кабінет Міністрів України видав постанову від 26 квітня 1996 року № 458 “Про комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни, відповідно до Закону України “ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, на підставі якої наказом Міністерства соціального захисту населення України № 79 від 30 травня 1996 року, зі змінами, затверджено “Типове положення про комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни відповідно до зазначеного Закону.

Центром встановлено, що гр.К. до уповноваженої комісії місцевого самоврядування чи інших органів з цього питання не звертався. Компетентним на то органом, відповідного рішення, яке може бути оскаржено у судовому порядку, не приймалось.

На підставі викладеного Броварським МЦ надана консультація та рекомендовано особі звернутись до комісії з розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни при відповідній місцевій раді, яка розглядає за зверненням громадян справи з питань встановлення статусу учасника війни. При цьому гр. К. роз’яснено, що в разі не задоволення комісією його заяви він може звернутись до Центру за наданням БВПД щодо оскарження рішення комісії в судовому порядку.