назад
13.11.19

Вуличне інформування мешканців м. Жашкова та м. Звенигородки

11 листопада з метою підвищення рівня правової обізнаності населення заступником начальника відділу «Жашківське бюро правової допомоги» Аллою Лавренюк та начальником відділу «Звенигородське бюро правової допомоги» Ольгою Винарською проведено вуличне інформування мешканців м. Жашкова та м. Звенигородки.
В рамках інформаційної кампанії «Я маю право на чесну платіжку», мешканців м. Жашкова поінформовано, що постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 № 807 внесено зміни до порядку фінансування та виплати житлових субсидій для населення України. Роз’яснено, що для отримання субсидії необхідно звернутись до УПСЗН за місцем проживання, написати заяву про потребу у субсидіюванні, заповнити декларацію про доходи та надати визначений перелік документів.
Повідомлено про граничні ціни/тарифи на теплопостачання і гарячу воду та можливість самостійно вирахувати вартість спожитих послуг.
Відповідно до законодавства України, право на отримання державної субсидії мають сім’ї, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг (в межах встановлених норм споживання та з урахуванням пільг) перевищують розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу для кожного домогосподарства визначається індивідуально і залежить від сукупного доходу сім’ї.
Заявнику повідомляється про прийняте рішення щодо субсидіювання по телефону, зазначеному у заяві, або ж письмово на адресу споживача комунальних послуг. Якщо у державній допомозі відмовлено – заявник обов’язково отримує письмову відповідь.
Під час заходу висвітлено основні завдання бюро правової допомоги, коло осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну правову допомогу, порядок її отримання.
Мешканців м. Звенигородки поінформовано, що усі громадяни України мають право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної та комунальної власності.
Відповідно до статті 121 Земельного кодексу України, ділянки надаються в таких розмірах:
– для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;
– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
– для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради де знаходиться фермерське господарство;
– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;
– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
– для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.
Законодавством не обумовлена необхідність отримання земельної ділянки саме за місцем проживання. Тому отримати ділянку можна в будь-якій області України.
Під час вуличного інформування розповсюджені буклети зазначеної вище тематики.