назад

image125 березня команда фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провела вуличний флешмоб та нагадала херсонцям, що сьогодні останній день, коли можна змінити місце голосування.

Фахівчині Регіонального центру Лариса Аболончикова та Катерина Ананьєва поінформували з питань виборчого права представників різних цільових груп, серед яких були студенти Херсонського базового медичного коледжу, що вперше братимуть участь у виборах Президента, люди похилого віку, багатодітні і малозабезпечені родини.

image2image3Враховуючи, що деякі із студентів у день виборів будуть знаходитися не за місцем реєстрації, Лариса Аболончикова покроково пояснила, куди треба звернутися, аби тимчасово змінити місце голосування, які документи для цього потрібні тощо.

Студенти також дізналися про найбільш типові порушення під час виборчого процесу та що Законом України «Про вибори Президента України» передбачено, що особи, винні в порушенні законодавства про вибори Президента України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

image4Людей похилого віку наші колеги поінформували, як проголосувати за місцем перебування, вдома, як перевірити себе у списку виборців.

image5Перехожі з´ясували, що підкуп, демонстрація заповненого виборчого бюлетеня стороннім особам та винесення його за межі виборчої дільниці, а також фото- та відеозйомка заповнених бюлетенів, голосування більше ніж один раз – усе це порушення, за які передбачена відповідальність.

image6image7По завершенні заходу перехожі отримали матеріали, розроблені в рамках інформаційної кампанії #ЯМаюПравоГолосу, та буклети про безоплатну правову допомогу, які, сподіваємось, допоможуть херсонцям та гостям міста реалізувати своє виборче право, тим більше, що у разі виникнення проблемних правових питань, у тому числі й стосовно порушення виборчих прав, херсонців закликали звертатися до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги або телефонувати за єдиним номером контакт-центру безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103

(безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)image8