назад

Завдяки допомозі адвоката системи БПД громадянин домігся перерахунку та виплати пенсії

ShM 190325 01До Шосткинського місцевого центру з надання БВПД звернувся громадянин, який є особою з інвалідністю III групи, з метою визнати дії Шосткинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області протиправними в частині відмови в перерахунку та виплаті пенсії.

Клієнт центру пояснив, що з травня по червень 1986 року був призваний на військові збори, де виконував державне завдання з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і отримав 25R іонізуючого випромінювання. Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» чоловік є  учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і відповідно до закону належить до I категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З 1998 року позивач перебуває на обліку в районному управлінні Пенсійного фонду України й отримує пенсію по інвалідності III групи, що настала внаслідок захворювання у зв’язку з аварією на ЧАЕС.

На думку позивача, відповідач повинен здійснити збільшення пенсії, враховуючи п. 1 ст. 27 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на 1 процент заробітку, який був розрахований при визначенні розміру пенсії, за кожний рік роботи понад 20 років стажу, але не вище 85 процентів цього заробітку.

На переконання чоловіка бездіяльність відповідача щодо нездійснення перерахунку пенсії є протиправною, оскільки дотримані всі вимоги, встановлені законодавством для здійснення такого перерахунку.

Шосткинським місцевим центром було видано доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги, що передбачало представництво інтересів клієнта в суді та складення процесуальних документів, адвокатом  Сергієм Мороко.

Адвокат, проаналізувавши всі наявні обставини справи, склав обґрунтовану позовну заяву до суду про визнання дій Шосткинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської областіпротиправними, зобов’язання до перерахунку розмірів доплат згідно із законодавством та про виплату недоотриманої пенсії.

Сумським окружним адміністративним судом позовні заяви були задоволені в повному обсязі.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.