назад

Виборчі права засуджених

драбівське бпд  пробація204 березня 2019 року в рамках інформаційної кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ» заступником начальника відділу «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання БВПД  (далі – бюро) Юлією Тарановською проведено семінар з питань виборчого права для осіб, які відбувають покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Проблема ситуації з реалізації засудженими свого виборчого права полягає у тому, що така особа залишаться громадянином  держави та зберігає за собою усі загальногромадянські  права і обов’язки, які задекларовані Конституцією України. Потрібно розуміти, що дана категорія громадян є суттєво обмежена в активній реалізації виборчого права, тобто не може висувати свою кандидатуру та бути кандидатами до органів державної влади відповідно до  пункту 4 статті 9 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Також у таких осіб існує і обмеження в праві щодо участі у виборчій комісії. Так у частині 7 статті 23 Закону України «Про вибори Президента України», вказано те, що до складу виборчої комісії не можуть входити громадяни, які утримуються в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах або мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

Насамкінець керівник бюро розповіла всім присутнім, що дізнатися, як захистити свої права самому та підвищити власну правову свідомість, навчитись застосовувати права, гарантовані Конституцією та законами України, допоможе Всеукраїнський правопросвітницький проект «Я маю право!», започаткований Міністерством юстиції. Роз’яснено, що для захисту своїх прав у цій сфері, отримання допомоги у написанні звернень, запитів усі без виключення громадяни можуть звертатись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги.

Додатково поширено роздатковий матеріал: буклети та візитівки бюро.