назад
18.03.19

Виборці дізнаються про свої права з інформаційних матеріалів

18.03 vibЯк внутрішньо переміщеній особі проголосувати на виборах Президента України? Що потрібно для того, щоб проголосувати за місцем перебування? Як оскаржити порушення виборчих прав? Відповіді на ці та інші питання містяться в інформаційних матеріалах, розроблених за підтримки Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень».

Міжнародна організація з міграції оприлюднила статистику, відповідно до якої 44% опитаних внутрішньо переміщених осіб з Донецької та Луганської областей, а також з Криму збираються голосувати на президентських виборах в Україні. При цьому, майже дві третини з усіх опитаних не обізнані щодо процедури голосування для ВПО.

«Вкрай важливо, щоб кожна людина отримала повну інформацію щодо виборчих прав. Знала, як їх реалізувати, як захистити. У співпраці з Радою Європи ми вже провели кілька інформаційних кампаній про права громадян на захист і безоплатну правову допомогу. Сподіваємося, що наше співробітництво триватиме й надалі», – підкреслив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

У межах правопросвітницької кампанія «Я маю право голосу!» випущена листівка «Як внутрішньо переміщеній особі проголосувати на виборах Президента України?». У ній міститься інформація – як тимчасово змінити місце голосування, які потрібні для цього документи, де можна пересвідчитися у зміні виборчої адреси тощо. Листівка надрукована накладом 50 тис. примірників та надіслана до регіональних та місцевих центрів з надання БВПД. Наразі працівники системи БПД розповсюджують її під час правопросвітницьких заходів.

За підтримки Ради Європи видано також шість листівок з інфографікою: «Включення у списки виборців на закордонних виборчих дільницях», «Голосування виборців за місцем перебування», «Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси», «Порядок включення до списку виборців», «Участь у роботі виборчої комісії», «Способи оскарження порушень виборчих прав». Ці матеріали розміщуються у соціальних мережах системи БПД та партнерів.

«Місцеві центри з надання БВПД працюватимуть у день виборів, 31 березня. Якщо людина вважає, що її виборчі права порушені, вона має їх захищати. Фахівці системи БПД можуть допомогти у підготовці скарги. Громадяни, які мають право на БВПД, можуть скористатися такою допомогою для оскарження порушень виборчих прав у суді», – зазначив Олексій Бонюк.

Отримати правову інформацію можна за безкоштовним номером 0 800 213 103, а також завітавши на довідково-інформаційну платформу «WikiLegalAid» (wiki.legalaid.gov.ua).

flyer vybory 1

 

 flyer vybory 2


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube