назад

Вибори в Україні під наглядом міжнародних спостерігачів

53525815 1812599788844596 3751483087846899712 nВибори є головним механізмом, що забезпечує процес функціонування системи соціального представництва. Це — демократичний спосіб здобуття влади, оновлення особового складу її органів та інститутів. В результаті виборів воля багатьох людей зосереджується, втілюється у волю представника.

       За виборами-2019 слідкує міжнародна спільнота, і аби забезпечити її деталізованою інформацією про виборчій процес, виконати місію спостереження за принципами неупередженості та об’єктивності, в Україні ENEMO розгортає Міжнародну місію зі спостереження за виборами.

       Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) спостерігає за усіма виборами в Україні з 2004 року, та має певний вплив на зміцнення механізмів прозорості виборів, демократичних інститутів та відновлення довіри громадськості до виборчих процесів.5 march meeting with representatives of free legal aid

       До Регіонального центру завітали представники Місії Віктор Прутяну та Тіберіу Вірбанеску, які є довготерміновими спостерігачами. У робочій зустрічі прийняли участь перший заступник директора РЦ Лариса Кожемякіна та начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації у Запорізькій області Олена Качура.

       Під час бесіди гості повідомили, що ціллю місії є моніторинг якості виборчого процесу та його відповідність національному законодавству та міжнародним стандартам; підтримка конструктивного діалогу та співпраці між ENEMO та виборчою адміністрацією, політичним та громадським суспільством України та підвищення обізнаності національної та міжнародної спільноти щодо основних випадків та проблем, які спостерігаються на виборах, таким чином виступаючи за адекватні зміни шляхом прийняття конкретних рекомендацій.

     53057835 365954660910440 8605055234818965504 n  Також міжнародні спостерігачі поінформували, що місія складається з 10 членів основної команди, 48 довготермінових спостерігачів та близько 320 короткотермінових спостерігачів (присутні на виборчих дільницях лише у день голосування), які приїхали до України з Чорногорії, Македонії, Грузії, Хорватії, Румунії, Молдови та Албанії.

       В свою чергу Лариса Кожемякіна розповіла представникам ENEMO про структуру системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, її функції та основні напрямки роботи. Під час розмови особливу увагу було приділено саме майбутнім виборам. Так, Регіональний та місцеві центри, бюро правової допомоги активно приймають участь у проведенні інформаційної кампанії «Я маю право голосу», шляхом проведення правопросвітницьких та інформаційних заходів з питань виборчого права, а також тренінгів для співробітників та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, щодо типових питань порушення виборчого законодавства України та способів їх вирішення. До проведення зазначених заходів працівники установ системи БПД долучають партнерів, з числа державних установ та громадських організацій.

       Олена Качура зазначила, що з метою інформування громадськості стосовно прав, пов’язаних з виборами, Регіональний та місцеві центри з надання БВПД спільно з регіональними представниками Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» – громадськими омбудсменами із захисту виборчих прав у Донецькій та Запорізькій областях, також проводять семінари, лекції та тренінги для співробітників центру.

       За результатами зустрічі було досягнуто домовленість щодо спостереження міжнародних спостерігачів за проведенням правопросвітницьких заходах зі студентами, які голосують вперше, внутрішньо переміщеними особами або військовослужбовцями, а також у тренінгів для працівників центрів.