назад

Вихованцям та педагогам Тернопільського обласного комунального дитячого будинку провели правовий лікнеп про права дитини, механізми їх захисту в умовах воєнного стану

День захисту дітей у нас почали відзначати з 1991 року, коли Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей. Проте цього року перед нашою державою постали нові виклики у сфері захисту прав дітей, пов’язані з ескалацією насильства, веденням бойових дій на території України.

З нагоди Дня захисту дітей директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області Ірина Хондогій разом з Регіональним представником Уповноваженого ВРУ з прав людини у Тернопільській області Володимиром Воловником та прокурором відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Тернопільської обласної прокуратури Ольгою Фігель відвідали Тернопільський обласний комунальний дитячий будинок для дітей шкільного віку.

З педагогічними працівниками проведено круглий стіл, де Володимир Воловник, розповів про особливості правового захисту неповнолітніх, імплементацію положень міжнародних угод в національні законодавства держав, які їх підписали, а також навів приклади регламентації основних прав дітей, що витікають з Конвенції про права дитини, в національному законодавстві України. Це право на освіту, охорону здоров’я, на працю та соціальний захист не лише в мирний, а й воєнний час. Спікер навів приклади порушень прав дитини, які допускалися з боку державних органів та органів місцевого самоврядування, але були поновлені за втручання регіонального Офісу Омбудсмена. Володимир Воловник окремо наголосив на тому, що Україна використовує всі можливості, залучаючи міжнародні інституції для відновлення прав дітей, примусово переміщених з тимчасово окупованих територій, а також їхнє повернення на територію нашої держави.

Зі свого боку, Ірина Хондогій акцентувала увагу педагогічних працівників, що у випадку вчинення неповнолітньою дитиною кримінального проступку для захисту дитини існує «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Мова йде про те, що всі сторони даної Програми сприяють максимально ранньому виведенню неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням. Крім того, директор Регіонального центру відмітила особливості захисту в судах майнових прав дітей та роль адвокатів системи безоплатної правової допомоги у цьому процесі.

Також вона розповіла дітям про те, що вже від народження дитина має певні права, які в міру дорослішання тільки розширюються. З 14 років окрім прав законодавство передбачає ще й певні обов’язки. Малолітні діти не несуть відповідальності, за їх дії відповідають батьки, опікуни або усиновлювачі. Однак, в цьому віці діти самостійно відповідають за завдану шкоду та можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності за деякі злочини. Ірина Хондогій відмітила, що бувають випадки, коли хлопчик чи дівчинка вчиняє кримінальне правопорушення, наприклад краде телефон, але не усвідомлює наслідки такого вчинку. Проте подібна поведінка тягне за собою зовсім «не дитячу» відповідальність. Якщо дитина усвідомить негативні наслідки свого вчинку, щиро розкається у скоєному, поверне вкрадену річ, то в неї є шанс зійти з кримінальної стежки та не повторювати в майбутньому подібних помилок.

Ольга Фігель розповіла про те, які бувають види відповідальності дітей та їх батьків за вчинені правопорушення, навела приклади найбільш поширених кримінальних правопорушень, які вчиняють неповнолітні. Також вона підкреслила роль ювенального прокурора у кримінальному процесі щодо забезпечення прав підозрюваної та потерпілої від злочину особи.

Спікери розповіли вихованцям дитячого будинку, що незалежно від віку, діти мають право на особисте життя та захист від посягань на нього, право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, право на відпочинок і дозвілля, право на захист від експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку. Крім того, дітям акцентували увагу на тому, що вони мають право на захист від незаконного зловживання наркотичними засобами, на захист від принижуючих гідність видів поводження чи покарання.

Дітям наголосили, що у випадку порушень їхніх прав вони можуть скористатися пам’яткою, де зазначено номери телефонів та організацій, які забезпечать захист.

Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. День захисту дітей є не лише веселим святом для них, але й нагадуванням суспільству про те, що необхідно захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.