назад

Виховна година для учнів старших класів у рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!»

ShM 180302 01У рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та з метою підвищення рівня правової обізнаності молоді 2 березня на базі Глухівської загальноосвітньої школи – інтернат І-ІІІ № 3 для учнів старших класів головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів виховну годину на тему: «Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх».

Фахівець бюро детально ознайомив учнів з особливостями законодавчих норм, які сприяють врахуванню вікових, соціально-психологічних, психофізичних та інших особливостей розвитку неповнолітніх, які вчинили злочин.

«Необхідність виокремлення спеціальних норм про кримінальну відповідальність неповнолітніх обумовлена принципами справедливості, гуманізму, економії кримінальної репресії. Особливості психології неповнолітніх, зокрема їх схильність до сприйняття стороннього впливу, з одного боку, спонукають максимально обмежувати їх спілкування з повнолітніми злочинцями, які розміщуються в окремих установах з відбування покарання, а з другого, – дає змогу обмежитися щодо таких осіб порівняно більш м’якими заходами, достатніми для забезпечення їх виправлення і перевиховання. Суспільство не має права висувати до неповнолітніх такі самі суворі вимоги, як до своїх дорослих членів. Тому часто щодо неповнолітніх достатніми є міри виховно-педагогічного, а не карального характеру.  Інакше кажучи, існує потреба в зверненні до загальних норм Кримінального Кодексу України, що регулюють певні кримінально-правові відносини, та спеціальних норм розділу XV КК для врахування специфіки відповідальності неповнолітніх», – наголосив Олександр Топрикін.

Також під час заходу фахівець бюро розповів присутнім про перелік основних і додаткових покарань, які можуть застосовуватись до неповнолітніх за вчинення злочинів.

У кінці заходу його учасники дійшли висновку, що встановлюючи ці особливості, законодавець виходить з психологічної характеристики цього віку: нестійкості психічних процесів, відсутності достатнього життєвого досвіду, знань, навичок соціальної поведінки. Така психологічна незавершеність процесу формування особи призводить до нездатності повною мірою усвідомлювати фактичні ознаки й суспільну небезпечність такого складного соціального явища як злочин, давати адекватну оцінку своїм вчинкам.

ShM 180302 02

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –
41400,  м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20,   (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –
41300,  м. Кролевець, вул. Грушевського, 19. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000,  м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –
41200, смт  Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців